Personer demonstrerar för USAID utanför Kapitolium i Washington den 5 februari. Foto: DREW ANGERER/TT

Tusentals biståndsanställda i USA får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Trump-administrationen avvecklar i princip hela den amerikanska regeringens främsta biståndsmyndighet USAID.

Endast 294 av de nuvarande 10 000 anställda runtom i världen får behålla sina jobb, uppger flera källor för nyhetsbyrån Reuters.

USA:s största biståndsorgan USAID har sedan Donald Trump tillträdde som president varit måltavla för en statlig omorganisation, ledd av techmiljardären och en av Trumps främsta rådgivare Elon Musk.

Administrationens plan är enligt uppgifter att slå samman USAID med USA:s utrikesdepartement.

Flera källor med insyn uppger nu för Reuters att endast 294 av de 10 000 anställda, varav två tredjedelar är verksamma utanför USA, kommer att få vara kvar inom myndigheten.

Organisationer som representerar myndighetsanställda har därefter lämnat in en stämningsansökan till domstolen för att försöka stoppa Trumps demontering av biståndsorganet, rapporterar AP.

Anklagas för bedrägeri

Både Donald Trump och Elon Musk har varit starkt kritiska mot USAID.

Det var i början av veckan som Musk meddelade att man kommer att stänga ned organet. Han sa inget om hur man juridiskt kan stänga ned en federal myndighet utan kongressens tillstånd, men bara några timmar senare hade USAID:s alla webbplatser och sociala medier-konton försvunnit.

Trump har tidigare hävdat att USAID bedrivs av ”radikala vänstergalningar” som kommit undan med ”enorma bedrägerier”, rapporterar BBC.

Musk har på X beskrivit myndigheten som ”en kriminell organisation”.

Myndigheten har i dag en budget på över 40 miljarder dollar och ger bistånd till cirka 120 länder. Kritiker har kallat nedskärningen för ett ”grundlagsstridigt drag” som skulle skada fattiga människor utomlands, skada nationell säkerhet och minska USA:s globala inflytande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.