Irakiska trupper anlände under måndagen till Kirkuk. Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP/TT

Tusentals civila flyr oljestaden

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska elitstyrkor och shiitisk Iranstödd milis kontrollerar nu stora delar av oljestaden Kirkuk. Tusentals civila flyr staden av rädsla för våld.

– De vill inte att det blir som i Mosul, att civila dödas. De vill rädda sina familjers liv, säger Sherko Shwan i Kirkuk till TT.

– Iran och shiamilisen al-Hashd al-Sha'abi (PMU) är våra ovänner. Men vissa kurder har gått bakom ryggen på oss. De har kommit överens med Irak om att lämna staden utan strid, säger kurdiska Sherko Shwan, som är född i Kirkuk och reste till regionen i samband med folkomröstningen om självständighet, i telefon till TT.

– Vi är mest besvikna på kurderna, tillägger han.

Spänningar i Kirkuk

Irakiska styrkor och Iranstödd milis inledde sin offensiv i provinsen Kirkuk tidigt på måndagen och har lyckats ta kontroll över delar av landsbygden som omger oljestaden Kirkuk.

Spänning mellan folkgrupper

Bakgrunden till att konflikten om de omstridda områdena drivits till sin spets är folkomröstningen om självständighet i irakiska Kurdistan i september. Omröstningen har även fördjupat spänningen mellan kurder och turkmener i Kirkuk.

Svensk-irakiska föreningens ordförande Hayat Jajo Lööv, som har släktingar från staden, är orolig över utvecklingen – men välkomnar Bagdads insats.

– Jag är rädd för att situationen ska trappas upp, det kan bli väldigt blodigt. Men jag vill att det ska bli balans i maktförhållandena. Och jag tror inte att det går på annat sätt än militärt, säger Hayat Jajo Lööv som hoppas att kurderna ska släppa kontrollen över Kirkuk.

Hoppas på dialog

I Kirkuk är osäkerheten stor, berättar den turkmenske journalisten Samad Agha som beskriver hur offensiven har tagits emot med blandade känslor.

– Folk är självklart oroliga över vad som kommer att hända. Vissa är glada över att militären kommer, andra inte. Jag vill inte att det ska bli strider inom det irakiska folket, säger han till TT över telefon.

Enligt Sherko Shwan ryktas det om att kurderna kan välja att gå till motangrepp på natten.

– Peshmerga känner till alla gator och små vägar. De kan göra det på kvällen. Men inte på dagen, när det är fullt med små barn och kvinnor. Och många har kommit hit från Arbil och al-Sulaymaniyya, och de vill hjälpa till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spänningar i Kirkuk

Mer i ämnet