Protesterna handlar om det omdisputerade området Kashmir, och äger rum på Indiens nationaldag. Demonstranterna motsätter sig Indiens beslut att dra in speciallagar
Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Men nu har Indien rivit upp artikel 370, som innebär att Kashmir bland annat får ha en egen flagga och utöva självstyre i alla frågor utom utrikespolitik och försvarsfrågor.
Beslutet har mötts av protester i såväl Indien som i Pakistan. I Kashmir har över 500 personer gripits, däribland politiska ledare och aktivister rapporterar AFP.
Försvarade beslutet
Under ett nationaldagstal på torsdagen försvarade Indiens premiärminister Narendra Modi beslutet om Kashmir. Han menar att Kashmirs tidigare självstyre enbart hade uppmanat till korruption, rapporterar BBC.
Han menar att tidigare ledare inte har haft modet att göra det han gjort, för att de varit rädda om sin politiska framtid.
”Jag är inte rädd för min politiska framtid. För mig går landets framtid före”, sa Narendra Modi.
Pakistan firar nationaldag dagen innan Indien. Under onsdagen kritiserade Pakistans premiärminister Imran Khan Indien för agerandet i Kashmir. Narendra Modi bemötte inte frågorna direkt under sitt tal, men kritiserade folk som satt hemma och motsatte sig upprivandet av artikel 270 för att ”leka politik”.
Konflikten om Jammu och Kashmir
Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.
Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.
Konflikten har pågått under årtionden, men har trappats upp under det senaste året. 2018 blev det blodigaste året på ett årtionde i Kashmir. Enligt människorättsorganisationen JKCCS dödades 586 personer i området i fjol. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.
Politiker och experter bedömer att de drygt 500 000 soldater som Indien har stationerat i området gör att 2019 inte ser ut att bli ett fredligare år.
Källa: TT