Rök över Khartoum i Sudan sedan oroligheterna fortsätter. Foto: AFP

Tusentals flyr Sudan efter bruten vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i Sudans huvudstad Khartum blir allt mer desperat. Människor väljer nu att fly de rasande striderna sedan ett utlovat eldupphör inte blev av och dödstalen fortsätter att stiga.

Tyska militärens försök att evakuera 150 personer fick avbrytas på grund av striderna.

Under tisdagen kom beskedet att den reguljära armén och paramilitära RSF enats om 24-timmar långt eldupphör tidigare under tisdagen, men bara minuter senare kom den första rapporten om fortsatt beskjutning i Khartum.

Situationen blir allt mer desperat i takt med att strömavbrott avlöser varandra och brist på rinnande vatten orsakade av striderna. Kontor, skolor och vissa sjukhus har tvingats stänga ner och till de bagerier som fortfarande håller öppet ringlar köerna långa.

– De flesta varor är inte tillgängliga. Folk letar efter saker men kan inte hitta dem, säger Mohamed, en invånare i Bahri som bara vill uppge sitt förnamn, till Al-Jazeera.

Evakueringsförsök stoppades

Tidigare under onsdagsmorgonen hade tusentals civila lämnat sina hem i ett försök att på egen hand fly våldsamheterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. De vittnar om döda kroppar längst med gatorna.

Ett försök av den tyska militären att evakuera omkring 150 personer stoppades även under onsdagen på grund av strider i Khartum, rapporterar tyska Speigel. Det tyska försvarsdeparmentet har inte velat kommentera uppgifterna.

Inte möjligt att lämna

I ett mejl till TT skriver utrikesdepartementet att läget är så allvarligt att det inte är säkert att röra sig ute. Då flygplatsen är stängd, eller delvis förstörd, är det i nuläget heller inte möjligt att lämna Khartum.

”På grund av detta är bedömningen att en evakuering i nuläget inte är genomförbar”, skriver UD.

Enligt UD befinner sig omkring 100 svenskar befinner sig i Sudan, men det är svårt att veta exakt.

Minst 200 personer dödats och över 1 800 skadats sedan oroligheterna bröt ut i lördags, enligt siffror från FN.

Stridigheterna fortsatte in på onsdagskvällen, berättar ögonvittnen för nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.