En person i en hatt fotograferar en stor blomma som växer i en grönskande omgivning med andra växter. Blomman, som är en Titan Arum, är delvis öppen och omges av en dimma.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det luktar som att något ruttnar, som strumpor.” Uppståndelsen är stor i Sydney när den illaluktande jätteknölkallan ska blomma ut. Foto: Dan Himbrechts/EPA/TT

Tusentals köar för att se jätteblomman med doft av kadaver

Uppdaterad
Publicerad

Med lukten av död pungråtta, våta sockar och kattmat lockar ”likblomman” till sig tusentals blomfantaster. Men det gäller att passa på – jätteknölkallan blommar nämligen sällan, och bara i 24 timmar åt gången.

I en veckas tid har man kunnat följa en livesändning där den 1,5 meter höga jätteknölkallan på Kungliga botaniska trädgården i Sydney långsamt slår ut.

Uppståndelsen kring blomman är stor i Australien, och tusentals har kommit för att se – och lukta – på den. Senaste gången en jätteknölkalla blommade på Kungliga botaniska trädgården i Sydney var för 15 år sedan.

– Det luktar ganska äckligt. Tänk dig senaste gången du var inne på ett gym med massa svettiga killar, säger en besökare.

– Det luktar som att något ruttnar, som strumpor, säger en annan.

Förklaringen till likdoften

Hängivna fans har döpt blomman till Putricia. Det är en sammansättning av namnet Patricia och det engelska ordet ”putrid” som betyder rutten.

Stanken hjälper blomman att locka till sig olika typer av pollinatörer i djungeln, exempelvis flugor, som i vanliga fall söker sig till döda djur.

Jätteknölkallan växer på Sumatra i Indonesien, och blommar bara var sjunde till tionde år i det vilda. Det är när blomman slår ut som doften frigörs, men den blommar bara i ungefär 24 timmar. Arten är utrotningshotad på grund av skogsskövling och jordförstöring.

Se ”Putricia” och hör mer om den speciella doften i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.