• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Macy Odjick och Shannon Alexander försvann ifrån sin skola 2008. Sedan dess har familjerna levt i ovisshet om vad som hänt dem. Foto: SVT

Tusentals kvinnor har försvunnit – nu söks svaren

Uppdaterad
Publicerad

Kanada ska utreda varför över 1 200 kvinnor ur landets ursprungsbefolkning mördats eller försvunnit de senaste decennierna – det lovar nytillträdde premiärministern Justin Trudeau.

Laurie Odjick förlorade sin dotter Macy för sju år sedan. Frågetecknen kring systerns försvinnande är många, för trots att det gått lång tid vet hon inte hur det kunde hända eller vem som kan ligga bakom försvinnandet.

– Sista gången jag såg dem var på en skoldans, det är som att de bara försvann från jordens yta, säger Laurie Odjick.

Kvinnor från ursprungsbefolkningen utgör fyra procent av befolkningen, men 16 procent av mordoffren. Deras öde är ett öppet sår bland de 1,4 miljoner människor som räknas till urbefolkningen.

Den tidigare konservativa regeringen har länge stått emot kraven på en utredning. Förre premiärministern Stephen Harper förklarade det oproportionerliga antalet döda och försvunna med våld i hemmen, snarare än sociologiska fenomen.

Familjer får inte svar

Macy och hennes vän Shannon försvann ifrån sin skola 2008. Sedan dess har familjerna levt i ovisshet om huruvida flickorna blivit mördade eller om de kidnappats till trafficking och kanske fortfarande är vid liv.

– Inget gjordes för att hjälpa henne. Jag tror att någon där ute vet något och jag hoppas att den personen ska träda fram och hjälpa vår familj att få ett avslut, säger Laurie Odjick.

Vågen av försvinnanden och mord bland kvinnor från ursprungsbefolkningar har pågått i över ett decennium. En majoritet är unga kvinnor. En del hittas döda i vattendrag, många återfinns aldrig.  

Den förra konservativa regeringen avfärdade krav på en undersökningskommission men den nya regeringen, som har två ministrar med rötterna i ursprungsbefolkningen, har precis gett klartecken.

– Vi kommer att prioritera att tillsätta en utredning av de försvunna och mördade kvinnorna och flickorna i Kanada, sa Justin Trudeau när han tillkännagav satsningen.

Rasism och sexism tros ligga bakom 

Mord och försvinnanden är tre gånger vanligare för kvinnor från ursprungsbefolkningar än för kanadensiska kvinnor i övrigt. Orsakerna är föremål för forskning, men utsatthet och våld i nära relationer är en orsak, trafficking en annan. Dessutom är sju seriemördare som dömts för mord på kvinnor från ursprungsbefolkningar är samtliga vita män. 

– Vi tror att det beror på den rådande rasismen, sexismen och kolonialiseringen – det är finns en total respektlöshet mot kvinnor från ursprungsbefolkningar. Dåden de utsätts för är ofta brutala; de blir knivhuggna många gånger, de stryps och de dör långsamt. För mig tyder brutaliteten på att dåden är fyllda med hat, sexism och rasism, säger Claudette Dumont Smith, på organisationen Native women´s association.

Lämnar reservaten för ny utsatthet

Den utsatta situationen gör att många kvinnor flyr reservaten och ett stort antal hamnar istället i de fattigaste förorter till storstäder som Ottawa där de möter nya former av social utsatthet.

– När en kvinna från en ursprungsbefolkning hittas mördad så slås det genast fast i media att ”hon var missbrukare” eller ”hon var prostituerad”. De blir alltid behandlade som andra klassens medborgare, säger Claudette Dumont Smith.

Men nu, drygt två månader efter regeringsvalet i Kanada, vill premiärministern ändra på situationen.

– Jag vet att det är en äregirig målsättning att förnya vår relation, men jag är säker på att vi kan lyckas med vår målsättning om vi arbetar tillsammans, Justin Trudeau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.