Women's March: ”Ingen demonstration – riktad civil olydnad”

Uppdaterad
Publicerad

Women's March-protesterna bereder ny väg mot Vita huset i Washington under lördagen. Två veckor efter att USA:s högsta domstol rev upp “Roe mot Wade” har organisationen beslutat sig för att protestera på nytt utanför presidentbostaden och kräva att Bidens administration ska göra mer för att säkra tillgången till fri abort.

Under fredagen skrev president Joe Biden under en presidentorder som syftar till att värna om rätten för fri abort i landet. Ordern kom efter HD:s historiska beslut tidigare i juni att riva upp “Roe mot Wade”, en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten. Genom ordern gav Biden bland annat sjukvårdsdepartementet i uppdrag att skydda rätten till abortpiller och preventivmedel.

Nu slår organisationen Women's March tillbaka och säger att presidentordern är långt ifrån tillräcklig.

– Att vänta i två veckor för att hålla ett tal och signera en pappersbit räcker inte, säger verkställande direktör Rachel O'Leary i ett pressmeddelande.

Women's March: ”Riktad civil olydnad”

Enligt organisationen kommer protesten inte ha samma form som en vanlig massdemonstration. I stället kallar man lördagens arrangemang för ”riktad civil olydnad”. Man uppger även att det inte kommer vidta särskilda aktioner för att undvika gripanden under lördagens demonstration.

Enligt SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg, på plats vid Vita huset, har flera demonstranter redan samlats vid president residens. Ytterligare 1 000 demonstranter samlades tidigare i en närliggande park och är på väg mot platsen.

– Många hade kanske förväntat sig ett högre deltagande, men de som är på plats ger uttryck för väldigt upprivna känslor och en besvikelse gentemot Bidens administration, säger han.

Amnesty: ”Minskar inte mängden aborter”

Sedan beslutet ”Roe mot Wade” revs upp har många delstater kraftigt begränsat aborträtten. Enligt Katarina Bergehed från Amnesty minskar mängden aborter inte rent statistiskt. i stället ökar mängden osäkra aborter som genomförs och marginaliserade grupper blir ännu mer utsatta i frågan om tillgång till säker vård.

– Man kan inte förvänta sig att rulla tillbaka kvinnors rättigheter 50 år i tiden utan att möta på motstånd. Alternativet är inte att hålla tyst när man blir fråntagen en grundläggande mänsklig rättighet, säger Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter hos Amnesty till SVT.

Hon tror också  att USA:s beslut kan få globala konsekvenser i fler länder som vill införa restriktiva abortlagar. De kan komma att använda USA som exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.