Tusentals ryssar flyr landet medan mobiliseringen pågår

Uppdaterad
Publicerad

Ryska reservister har de senaste dagarna börjat skeppas iväg till träningsläger innan de ska ansluta till striderna i Ukraina. Samtidigt lämnar tusentals ryssar landet. Nu kommer uppgifter om att Ryssland planerar att stänga gränserna för män i mobiliseringsbar ålder.

– Vi flyr från en regim som dödar människor. Först dödade de inom landet, nu dödar de utanför landet, säger David som precis anlänt till Georgien. 

Omgående efter Vladimir Putins besked i veckan om partiell mobilisering kom rapporter om att flygbiljetter från Ryssland sålde slut på bara några minuter. Parallellt med att mobiliseringen nu är i gång har antalet ryssar som lämnar landet ökat. De senaste dagarna har köerna ringlat långa vid gränsövergångar till Finland, Armenien och Georgien.

Vid gränsövergången till Georgien nära ryska Vladikavkaz sträckte sig bilköerna över åtta kilometer på lördagen, skriver BBC med hänvisning till karttjänster från det ryska internetbolaget Yandex.

– Det handlar inte om att vi är rädda, det handlar om att vi inte gillar den här situationen. Jag tycker inte särskilt mycket om vad de gör i Ukraina. Jag tycker synd om våra bröder i Ukraina. Jag har många släktingar där och jag tycker inte alls om detta, säger Maxim Khatuntsev, som tagit sig från Ryssland över gränsen till Georgien. 

– Jag ska försöka hitta ett jobb i Georgien, sa Alexander till sajten till Euronews Georgia när han landade på Tbilisis flygplats.

Över 8000 ryssar till Finland – på ett dygn

Enligt den finska gränsbevakningen kom 7 662 ryska medborgare till Finland över landets östra gräns på lördagen, rapporterar Yle, som skriver att ytterligare 700 ryssar har kommit till Finland andra vägar under det senaste dygnet.

Estland, Lettland och Litauen stängde nyligen gränserna för de flesta ryssar. Restriktionerna gäller även för ryssar som har inresevisum i Schengen-området men det finns undantag till exempel för personer som har EU-medborgare i familjen eller om det föreligger humanitära skäl. Även Finland har aviserat att hårdare inreseregler för ryssar kommer att vara på plats inom kort.

Kremls talesperson Dmitry Peskov sa i veckan att rapporterna om flygbiljetter som säljer slut är “överdrivna”. I samband med uttalandet avstod han från att förneka att män som greps i onsdags för att protestera mot mobiliseringen ska ha mottagit inställeseordrar till den ryska armén.

Uppgifter: Ryssland kommer stänga gränsen

På söndagen kom uppgifter om att Ryssland planerar att stänga gränserna för män i mobiliseringsbar ålder. Det enligt källor till den oberoende exilryska tidningen Meduza. Enligt en av tidningens källor är det troligt att förbudet införs den 28 september – efter att de så kallade folkomröstningarna i de ryskockuperade områdena av Ukraina har genomförts.

Det kommer enligt källorna också att införas krav på tillstånd av militären för alla män att lämna landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.