Till vänster: Tre koreanska tonårstjejer i svart Halloween-utstyrsel, varav en med vingar. Till höger: Flicka med Harry Potter-halsduk och kattöron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De senaste åren har Halloweenfirandet i Sydkorea blivit större och större. Samtidigt märks olyckan som inträffade på Halloween för två år sedan. Foto: SVT

Två år sedan Halloweenolyckan i Seoul

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i världen firas just nu Halloween stort. Men i Sydkoreas huvudstad Seoul är det få som går runt utklädda på gatan.

Många lämnar istället blommor på den plats där över 150 personer omkom i en trängselolycka i samband med firandet.

Olyckan inträffade sent en lördagskväll för två år sedan. Över 100 000 personer hade klätt ut sig och samlats i stadens nöjeskvarter Itaewon för att fira Halloween. Det var det största firandet av högtiden sedan covidrestriktionerna hävts och området var fullt av glada besökare.

Men på en av kvarterets smala gator blev trängseln för hög och det utbröt panik. Enligt landets myndigheter startade det dödliga tumultet efter att en stor folkmassa började tränga sig fram i en trång gränd nära Hamilton Hotel, en stor festplats i området.

De flesta som omkom var unga

Över 150 personer miste livet efter att ha trampats ner eller klämts. De flesta var unga och inte mer än 30 år gamla.

Lilla aktuellt har träffat Becky Shim, som i dag är 17 år, var där när tumultet uppstod och berättar att hon fick panik.

– Jag klättrade upp på en staty för att komma undan.

Många känner fortfarande en stark ilska för att olyckan kunnat ske. Både politiker och polisen har kritiserats. Nyligen fick en polischef tre års fängelse för att de borde kunnat förhindra olyckan.

I Itaewon har det nu satts upp larmknappar och övervakningskameror som räknar antalet besökare för att se till att något liknande inte sker igen.

Hör röster från platsen när Lilla aktuellts reporter Nina Kartal återvänder två år efter den stora Halloweenolyckan i Seoul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.