Hamburgs tågstation. Arkivbild. Foto: TT

Beskedet: Ingen marburgsmitta i Hamburg

Uppdaterad
Publicerad

Två personer i Hamburg misstänktes ha smittats av det dödliga marburgviruset efter en resa i Rwanda.

Personerna har förts till sjukhus för vård, men tester visade att de två personerna inte bar på viruset.

Stora delar av centralstationen i tyska Hamburg spärrades av på onsdagen efter att två tågresenärer misstänktes ha smittats med det fruktade marburgviruset, skriver tyska Bild.

De två personerna, en 26-årig man och hans flickvän, anlände till Frankfurt med flyg från Rwanda tidigare under onsdagen. I landet pågår just nu ett utbrott av marburgviruset, med mycket hög dödlighet.

Inte smittade

Vårdpersonal mötte dem på perrongen i Hamburg och förde dem till sjukhus för isolering och tester. Båda testade negativt, rapporterar bland andra Tagesschau.

Kvinnan och mannen kommer dock bli kvar på sjukhuset för observation i ytterligare en tid.

Rwanda härjas nu av viruset, totalt har 27 fall bekräftats och sedan i fredags har elva personer dött. I ett försök att hindra smittspridningen har lokala myndigheter fattat beslut om att max 50 personer får närvara vid begravningar efter personer som avlidit i viruset, rapporterar BBC.

Samma familj som ebola

Enligt Folkhälsomyndigheten ingår Marburgviruset i samma virusfamilj som ebola och överförs till människor från fladdermöss.

Viruset är inte luftburet utan smittar från människa till människa via infekterade kroppsvätskor som blod och saliv. Den som insjuknar får hastigt hög feber, huvudvärk och muskelvärk, även illamående, kräkningar och buksmärtor, kan enligt Folkhälsomyndigheten förekomma. Dödligheten i viruset är mycket hög och det finns inget botemedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.