Enligt tyska tv-bolaget ARD:s undersökningar är det rädslan för fler flyktingar, och att levnadsvillkoren i Tyskland ska ändras, som ligger bakom AFD:s segrar.
Efter dessa tre val är det svårt att säga att det politiska läget i Tyskland är stabilt. AFD:s segrar är en utmaning mot alla de etablerade partierna.
Till exempel är resultat 24 procent i Sachsen-Anhalt (med 2,3 miljoner invånare) ett rekord: Inget parti har någonsin fått ett så bra resultat första gången man ställer upp till val.
Sex partier istället för tre
Det ser också ut som om AFD:s väljare är sådana som inte röstat förr. Valdeltagandet har genom AFD:s deltagande ökat kraftigt i alla tre delstaterna. AFD lyckades mobilisera sina anhängare.
Länge var det tre partier, kristdemokrater, socialdemokrater och liberaler som slogs om makten i det gamla Västtyskland.
Liberalerna är nu ute ur förbundsdagen och många delstatsparlament. Men i söndagens val har de kommit tillbaka i en delstat till och det betyder att det gamla trepartisystemet nu håller på att bytas ut mot ett sexpartisystem. Tidigare har ju De Gröna och Vänsterpartiet Die Linke tillkommit.
Smärtsamma förluster
Det är betecknande att det är de två stora partierna, kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD, som nu tappar röster. Det är ännu ett tecken på att stabiliteten håller på att försvinna.
Både för CDU och SPD är förlusterna smärtsamma. I den folkrikaste staten, Baden-Württemberg med 10,5 miljoner invånare, gör både CDU och SPD stora förluster i storleksordningen 10-12 procent.
Det är ett klart tecken på partilandskapets förändring. För CDU är det genant att De Gröna i Baden-Württemberg för första gången i historien blir större än CDU.
Efter AFD:s framgångar kan det i framtiden i Tyskland bli besvärligt att bilda beslutsmässiga regeringar sedan AFD har tagit hand om en så stor andel av väljarkåren. Det kan krävas andra koalitioner än tidigare, inte med två partier som förr, men med tre, vilket kan betyda att man måste stiga över ideologiska gränser. (Inga av de traditionella partierna vill samarbeta med AFD.)
Rörelse mot etablissemanget
AFD är ett parti som ännu saknar ett partiprogram. Först i slutet av april ska ett sådant antas.
Partiets främsta käpphäst är flyktingfrågan. Men partiet kan också ses som en sorts rörelse mot etablissemanget, mot de partier som kämpat om makten hittills.
Det är ett sätt för stora folkgrupper att visa sitt missnöje med ”dem däruppe” – alltså den politiska makteliten. Det handlar också om misstänksamhet mot de traditionella massmedierna som kallas för ”Die Lügenpresse”, lögnpressen.
På det sättet följer Tyskland nu ett mönster som tidigare funnits i till exempel Storbritannien, Frankrike och Italien. Det är de traditionella partierna som förlorar mot ett uppror mot eliten.
I Tyskland har AFD hittills varit starkt i de östra delarna. Nu har det börjat erövra också västra Tyskland.
Varning för AFD
Det finns också paralleller i USA: Både Tea Party-rörelsen och Donald Trump agiterar mot partietablissemangen precis som AFD.
En som varnat för AFD är dess grundare, Bernd Lucke, som lämnade partiet sommaren 2015. Han grundade partiet 2013 som ett anti-euro-parti. Men när han lämnade det varnade han för nya tendenser hos dem som tagit över makten i partiet.
Det gällde ökad utlännings- och muslimfientlighet och att han anser att partiet driver en prorysk utrikespolitik. Partiledningen har inte tillräckligt motarbetat extrema krafter i partiet, enligt honom.
Får det inte lätt
De flesta bedömare – som redan tagit ut CDU:s nederlag i förskott – har sagt att Merkels maktställning knappast är hotad.
Det finns ingen annan i partiet som nu kan samla det. Trots den interna kritiken i partiet mot hennes flyktingpolitik är hon på andra områden en stor tillgång för partiet.
Men det betyder inte att hon får det lätt hädanefter. Kritiken kommer att fortsätta. Kraven på en förändring kommer att upprepas. Särskilt gäller det attackerna från CDU:s bayerska systerparti CSU. Det kan också komma en diskussionen om en tydligare högerkurs för CDU för att locka AFD-väljare.
Men i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz hade huvudkandidaterna för CDU drivit en linje mot Merkel – och förlorade röster. Det skulle kunna också tolkas som ett slags stöd för Merkel. Likaså att de framgångsrika toppkandidaterna där stödde Merkels linje.
För socialdemokraterna är valresultatet också dystert, ja, kanske mer oroande än för CDU. Partiet befinner sig uppenbarligen i en svår kris med katastrofalt uselt resultat både i Baden-Württemberg och i Sachsen-Anhalt, medan man lyckades bättre i Rheinland-Pfalz (med 4 miljoner invånare).
Hamnat i skymundan
Partiet ligger ganska stadigt på cirka 25 procent i opinionsmätningar för förbundsdagsval. Det är också generande dåliga siffror.
Det handlar kanske också om att SPD är juniorpartner till CDU/CSU i regeringen i Berlin. SPD har helt enkelt kommit i skymundan.
Frågan är hur AFD nu kommer att agera. Det har sagts att de framgångar som partiet nu har uppnått har kunnat ske utan en alltför stor partiapparat och valorganisation.
I hälften av parlamenten
Man har lätt kunnat samla upp de missnöjda ändå. Vad väntar sig de missnöjda av partiet nu?
AFD sitter redan med i fem delstatsparlament. Nu gör det alltså intåg i ytterligare tre. Det betyder att AFD är med i hälften av de tyska delstatsparlamenten och med chanser att komma med i flera i kommande delstatsval.
Och hösten 2017 är det val till parlamentet i Berlin, förbundsdagen. AFD har siktet inställt på en vinst där också.