Tysklands utrikesminister Annelena Baerbock förklarar varför landet inte vill att tyska vapen ska forslas till krisen i Ukraina. Här talar hon vid en presskonferens med USA:s utrikesminister Antony Blinken i torsdags. Foto: ANATOLII STEPANOV/TT/Alex Brandon/poolfoto via AP/TT

Tyskland hindrar baltiskt stöd till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Baltstaterna vill förstärka Ukraina med vapen och Ukraina hoppas på fortsatta leveranser från Natohåll. Men Tyskland sätter sig på tvären.

Tyskland hänvisar till en gammal princip som landet har om att inte skicka tysktillverkade vapen till oroshärdar.

Enligt en talesperson för den tyska regeringen är det omöjligt att bedöma hur den rådande – och spända – situationen i Ukraina faller ut.

– Vi har den principen, oavsett om vapnen kommer från Tyskland eller från tredje part, säger denne till The Wall Street Journal.

Inte givit upp

Det var efter den amerikanske utrikesministern Antony Blinken och Rysslands dito Sergej Lavrovs möte på fredagen i Genève i Schweiz som de tre baltstaterna Estland, Lettland och Litauen – alla tidigare en del av Sovjetunionen – meddelade att man skickar robotar till Ukraina för att förstärka ukrainskt luft- och pansarvärn.

Estland har i flera veckor försökt övertala Tyskland att ge tillstånd att sända tysktillverkade vapen till Ukraina och har ännu inte givit upp hoppet om att få ett ja.

– Förhoppningsvis kommer vi få tillstånd från Tyskland. Estland har visat att vi praktiskt vill hjälpa Ukraina på alla sätt vi kan, säger Kristo Enn Vaga, som är rådgivare till Estlands försvarsminister, i The Wall Street Journal-artikeln.

Men när Tysklands nytillträdda utrikesminister Annalena Baerbock tidigare i veckan besökte Ukraina höll hon emot.

– Vår restriktiva hållning är väl känd och har djupa historiska rötter, sade hon då.

Ukraina besviket

Ukraina anser att Tysklands inställning i frågan inte går ihop med den situation som råder, där det pressade landet önskar en enad front bakom sig.

Tyska partner måste sluta undergräva enigheten med sådana uttalanden och handlingar och därigenom uppmuntra (Rysslands president) Vladimir Putin att gå till nytt anfall mot Ukraina”, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i sociala medier.

Ukrainas ambassadör i Berlin lobbar hårt för att Tyskland ska ändra sig och hjälpa Ukraina mer aktivt, till exempel genom att bidra med utrustning till ukrainska frivilligkårer.

– Allvaret i situationen fordrar att ”trafikljusregeringen” (ett smeknamn som refererar till koalitionspartiernas färger) omedelbart tänker om och svänger i frågan om vapenleveranser, säger ambassadören Andrij Melnyk till tidningen Handelsblatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.