Rolf Fredriksson Foto: SVT

Tyskland trycker på för asylfördelning i hela EU

Publicerad
Analys ·

Det stora antalet flyktingar och asylsökande har förändrat det politiska landskapet i Tyskland, och förbundskansler Angela Merkel är mer ifrågasatt än tidigare. Inom EU kommer Tyskland nu mycket hårt att trycka på för att det ska bli en permanent omfördelning av asylsökande till fler EU-länder.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Ett exempel på hur inrikespolitiken förändras är delstatsvalen i mars där det nya partiet Alternativ för Tyskland, AfD, gick fram och fick mellan 10 procent och 25 procent av rösterna. AfD vill så gott som helt stoppa flyktinginvandring och minska stöd och bidrag till asylsökande. Alla räknar med att partiet kommer in i förbundsdagen vid valen nästa år i Tyskland och att AfD blir en maktfaktor i tysk rikspolitik.

Många papperslösa flyktingar

Antalet flyktingar och asylsökande som kommer till Tyskland minskar, men ligger på klart högre nivå än för ett år sen.

#delateuropa

Inrikesministeriet säger att det under 2015 kom 1,1 miljoner migranter till Tyskland, men bara knappt hälften eller 476.000 har registrerats som asylsökande. Skillnaden mellan anlända och asylsökande beror på att det tar lång tid innan en asylsökande får lämna in sina formella papper, men det beror också på att en del rest vidare till andra länder och att andra finns kvar som oregistrerade, papperslösa.

De senare är en grupp som kan att hamna i svartarbete och kriminalitet. Att så många kom i höstas utan att registreras ordentligt är något som fått mycket kritik och alla politiker säger nu att det inte ska upprepas.

Fler än för ett år sen

Under de första tre månaderna i år har det kommit 181.000 flyktingar till Tyskland. Det är färre än under de mest intensiva månaderna i höstas, men ändå betydligt fler än vad Tyskland tog emot första kvartalet 2015.

Liksom i höstas är de flesta från Syrien, Irak och Afghanistan. Men fortfarande finns många som kommer från Balkan-stater och Nordafrika.

Merkel hjälpt av Österrike-Ungern

Förbundskansler Angela Merkel (CDU) har, trots sådana krav inom sitt eget parti, upprepat att Tyskland inte kan sätta någon gräns för antalet flyktingar utan måste leva upp till internationella förpliktelser att ge skyddsbehövande asyl.

Men samtidigt har hon i praktiken hjälpts av de politiker hon kritiserat i Ungern och Österrike, genom att de satt upp stängsel och skärpt sina gränskontroller har det minskat tillströmningen av flyktingar och migranter till Tyskland.

Turkiet som gränsvakt

Merkel har kritiserat regeringarna i Österrike och Ungern för att de agerade utan att samordna sig med övriga EU, men dessa regeringar svarar att Merkel i höstas öppnade för en stor flyktingtillströmning utan att det hade samordnats inom EU.

Angela Merkel har satsat stort på att Turkiet ska fungera som gränsvakt åt EU och Tyskland. Det är den tyska regeringen och Angela Merkel som personligen drivit på för EU:s avtal om att skicka tillbaka migranter och flyktingar från Grekland till Turkiet.

Majoritet stöder Merkel

Vi ser nu också i opinionsundersökningarna att Angela Merkel återtagit något av förtroendet hon förlorade bland tyskarna under hösten.

I tv-bolaget ZDF:s politikbarometer i mars svarade en knapp majoritet på 55 procent att ”Angela Merkel huvudsakligen sköter flyktingpolitiken bra”. Tidigare fanns en övervikt som var missnöjd med Merkels flyktingpolitik.

Internt kommer Tyskland att ha stort fokus på hur integrationsfrågorna ska hanteras för de många nyanlända, med utbildning, bostäder och arbete.

Krav på omfördelning i EU

Inom EU kommer Tyskland att vara en mycket stark kraft för mer gränskontroller, både mot Turkiet men också mot Libyen och Nordafrika. 

Tyskland vill också skapa ett permanent system för fördelning av asylsökande inom hela EU. Vi kommer att få se Tyskland agera för förslag som EU-kommissionen nu i vår lagt fram om kvoter för att sprida asylsökande till alla EU-länder.

Här kan vi också förvänta oss att Tyskland använder sin ekonomiska makt som största bidragsbetalare till EU. Även om Angela Merkel inte tar sådana ord och hot i sin mun, så har andra tyska politiker talat om att länder inte i längden kan räkna med EU-stöd och bidrag om de inte följer gemensamma beslut om flyktingmottagning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#delateuropa

Mer i ämnet