Frankrikes, Rysslands och Turkiets presidenter ansluter till Merkels möte, som även FN deltar i. Även huvudkombattanterna Khalifa Haftar och Fayez al-Sarraj, som leder varsitt rivaliserande styre i Libyen, är på plats.
Det är de två sistnämnda som ska övertalas att lägga vapnen åt sidan och börja samarbeta. Men misstänksamheten är fortsatt stor på alla håll – när Ryssland för en vecka sedan arrangerade ett liknande fredsmöte skrev al-Sarraj under ett avtal om eldupphör, medan Haftar efter lång tvekan lämnade Moskva utan att ha signerat.
Hård press
Ett preliminärt och skakigt eldupphör är redan ett faktum, vilket Haftar och al-Sarraj häromveckan gick med på efter hård press från Turkiet och Ryssland. De två stormakterna är huvudspelare i konflikten, sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nyligen gett order om att skicka trupp för att strida på al-Sarrajs sida, medan Ryssland sedan tidigare har legosoldater bland Haftars mannar.
För EU:s tungviktare Frankrike och Tyskland är Libyen ett avgörande gränsland för migrantströmmarna till EU. Laglösheten där har lockat flyktingsmugglare, som etablerat olagliga och livsfarliga rutter för migranter från många andra afrikanska länder och även Asien. Italien har tidigare gjort uppgörelser med libyska ledare om att kontrollera migranttrafiken, men de faller på att ingen har full kontroll över Libyens territorium.
Inte ett nytt Syrien
Den som vill ägna sig åt brottslighet har gott om svängrum i Libyen. Landet är fyra gånger så stort som Sverige, och består av mestadels nästan obefolkad öken – av de drygt sex miljoner invånarna bor i stort sett alla längs Medelhavskusten.
– Vi måste säkerställa att Libyen inte blir ett andra Syrien, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas till tidningen Bild.
– Denna konferens kan bli ett första steg mot fred.
Många är dock mer pessimistiska.
– Risken är att en del deltagare bara spelar med i det diplomatiska initiativet, och fortsätter elda på ett krig som de tjänar på, säger Claudia Gazzini, Libyenexpert på organisationen ICG (International Crisis Group), enligt nyhetsbyrån AFP.