I de allra flesta fall använder sig den svenska regeringen av så kallad tyst diplomati.
De mest uppmärksammade fallen är den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak som i över 20 år suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Men också förläggaren och författaren Gui Minhai – som på motsvarade sätt hållits fängslad i Kina i åtta år.
Kritik mot inaktivitet
Det blev nyligen känt för allmänheten att den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus suttit fängslad i Iran i över 500 dagar och återigen sker diplomatin i inofficiella lågmälda samtal – något som ofta möter stor kritik.
– Ibland så brukar tyst diplomati kritiseras för att vara ett tecken på inaktivitet. Att det är tyst innebär inte på något sätt brist på aktivitet. Det är massor med aktiviteter bakom kulisserna , säger Jakob Hallgren, direktör på Utrikespolitiska institutet.
Men till exempel Dawit Isaak, hur kan det ta så lång tid?
– Det måste finnas någon form av grundläggande intresse från den andra sidan att förhandla. Och gör det inte det, då är det svårt och nå framsteg. Dawit Isaak är ju ett väldigt sorgligt exempel på det. Det innebär inte att vi inte kan komma till en lösning i framtiden. Ibland kan det vara så att ett väldigt låst läge, mår bra av att få vila från medieljuset.
Tyst diplomati är inte den enda förhandlingsstrategin – hör Jakob Hallgren om det diplomatiska spelet i klippet ovan.