Den sexskaliga australiska skalan för brandfara, Fire Danger Rating (FDR) infördes i Australien 2009 och visar på möjliga konsekvenser av en brand om en sådan startar. Foto: Martin Yngve / TT

UD till Australienresenärer: Iaktta försiktighet och följ utvecklingen

Publicerad

Oroliga svenskar som planerar att resa till Australien har vänt sig utrikesdepartementet (UD) och resebyråer efter de senaste rapporterna om skogsbränderna i sydöstra Australien. Men även om UD uppmanar människor att iaktta försiktighet och följa händelseutvecklingen via medier avråds ingen från att resa.

Flera personer har omkommit till följd av den senaste tidens skogsbränder i Australien, som är ett av de länder som många svenskar väljer om de ska resa långt. Enligt resebarometern åkte 67 000 svenskar just till Australien under 2018.

På Australienresor uppger Marie Östlund att de har märkt av oron bland resenärer, men att de inte är många.

– Det ringer kunder som är på väg eller ska resa. Vi uppdaterar dem om läget och ser till att det finns bra hjälp på plats. Det folk inte riktigt förstår är hur stort landet är. När ni journalister skriver att det brinner i Sydney kan våra resenärer vara tre timmar bort från branden, säger hon.

UD uppdaterade reserekommendation

Hon påpekar att alla samhällsfunktioner, som flygplatser och annat, fungerar som vanligt just nu och att inga kunder har avbokat sina resor än.

Även UD uppger att det har kommit in enstaka samtal från oroliga svenskar som planerar att resa till Australien. Myndigheten uppdaterade sina reserekommendationer till resemålet på måndagen.

”Med anledning av de många skogsbränder som pågår i Australien under sommaren rekommenderas personer som befinner sig i landet att iaktta försiktighet och löpande följa händelseutvecklingar i media”, skriver UD.

Eftersom skogsbränderna också medför brandrök har UD listat länkar till viktiga myndigheter som resenärer behöver ha koll på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.