Uppgifter: Svensk medborgare har dömts till döden i Irak

Uppdaterad
Publicerad

UD undersöker uppgifter om att en svensk medborgare under juni dömts till döden i Irak.

”Stämmer uppgifterna är det naturligtvis mycket allvarligt”, skriver UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Myndigheten vill inte gå in på detaljer om vilket brott personen anklagas för. Sajten Alkompis var först med att rapportera om uppgifterna.

”UD och Sveriges ambassad i Bagdad, som för tillfället är omlokaliserad till Stockholm, arbetar intensivt för att försöka få klarhet i uppgifterna, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till SVT Nyheter.

UD har även varit i kontakt med Iraks chargé d’affaires i Stockholm.

”Stämmer uppgifterna är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi kommer i så fall brådskande agera för att straffen inte ska verkställas”.

Fler svenskar har dömts till döden i Irak

I juni dömdes tre svenska män till döden i Irak för mordet på Mustafa ”Benzema” Aljiburi, enligt uppgifter till SVT Nyheter. UD har i det fallet bekräftat att två svenska medborgare har fått dödsstraff som påföljd och undersöker uppgifter om den tredje mannen.

Efter beskedet kallade UD upp en irakisk toppdiplomat för att framföra protester och krav på att ”dödsstraff inte ska verkställas”, enligt ett uttalande från utrikesminister Tobias Billström (M).

UD uppger för SVT Nyheter att uppgifterna om att en svensk medborgare har dömts till döden som meddelas nu, handlar om ett annat fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.