Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, blev detroniserad av hårdföra Trumpanhängare i sitt eget parti. Efter en hätsk debatt blev han den förste talmannen i USA:s historia att bli bortröstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, blev detroniserad av hårdföra Trumpanhängare i sitt eget parti. Efter en hätsk debatt blev han den förste talmannen i USA:s historia att bli bortröstad. Foto: Anne Rose Layden/AFP

”Ukraina fick precis sämre odds att vinna kriget”

Publicerad
Analys ·

USA har aldrig avsatt en talman genom omröstning. Tills idag

Det vittnar om två stora förändringar – och att Volodymyr Zelenskyj har anledning att oroa sig för framtiden. 

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

På 70-talet mätte det oberoende forskningsinstitutet Pew hur polariserade politikerna i den amerikanska kongressen var. Då ansågs 160 ledamöter vara “mitten-politiker”. I dag är den siffran nere i 24.

Polariseringen har aldrig varit så stor som nu, och allteftersom ytterkantsminoriteten växt sig allt mäktigare, i båda partierna, har det blivit allt svårare att samarbeta över partigränserna. 8 av 210 republikaner ville avsätta den tidigare talmannen Kevin McCarthy bland annat för att han samarbetat med demokraterna – och de lyckades.

Kriget i Ukraina skapar splittring

En annan avgörande förändring är att utrikespolitiken har blivit en central konfliktfråga igen. Kriget i Ukraina har skapat en allt större splittring i det republikanska partiet det senaste året. 117 republikaner röstade nej till det senaste hjälppaketet, trots besök från president Zelenskyj. Häromveckan var Kevin McCarthy tvungen att utelämna nytt stöd till Ukraina för att få igenom sin tillfälliga budget så att inte statsapparaten skulle stängas ner. 

Den nya talmannen, som väljs nästa vecka, behöver förhålla sig till dessa två förändringar: att samarbete över partigränserna numera är politiskt farligt – och att stödet för Ukraina inte längre är självklart inom flera delar av det republikanska partiet.

Valet av talman kan ha stor påverkan på kriget

Samtidigt har såväl Vita huset som ukrainska politiker varnat för att uteblivet stöd kraftig skulle försämra Ukrainas möjlighet att vinna kriget. Parlamentsledamoten Oleksij Goncharenko gick så långt som att säga att Ukraina har “praktiskt taget ingen chans” utan amerikanskt stöd. 

Bland de mest sannolika kandidaterna till talmansposten finns såväl vänner av fortsatt stöd till Ukraina, exempelvis Steve Scalise och Tom Emmer, som de som vill banta eller helt dra in stödet till Ukraina, som Jim Jordan och Kevin Hern. Någon av dessa herrar får sannolikt mycket stor makt över vilka frågor som det röstas om i representanthuset framöver – och hur förslagen kommer att se ut.

Valet av talman i USA nästa vecka kan därför ha stor påverkan på kriget. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.