Vladimir Putin Foto: TT

Ukraina-val nästa hållplats för EU

Uppdaterad
Publicerad

13 personer och två företag på Krim är nästa gäng upp på EU:s sanktionslista kring krisen i Ukraina. Presidentvalet den 25 maj läggs nu tydligt fram som nästa hållplats för hoten om hårdare ekonomiska tag.

Budskapet till Moskva lyder ”undergräv inte!”. Men riktigt vad det betyder är svårare att säga.

– Undergrävande kan ske på olika sätt. Vi har ju sett hur de har utnyttjat de propagandainstrument som de har till sitt förfogande i ett destabiliserande syfte hitintills till exempel och det kommer vi att följa noga, säger utrikesminister Carl Bildt efter måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Ingen gräns

Få av EU:s medlemsländer vill säga rakt ut vad man anser att Ryssland inte får göra, om inte EU ska utlösa de långtgående ekonomiska sanktioner som det hotades med redan i mars.

– Jag har alltid varit emot att sätta upp någon gräns för det bjuder bara in Ryssland att agera fram till och med den gränsen, säger Storbritanniens utrikesminister William Hague.

På den nya sanktionslistan som offentliggjordes på måndagskvällen finns Vladimir Putins förste vice stabschef Vjatjeslav Volodin, befälhavaren för landets fallskärmstrupper Vladimir Sjamanov, samt två företag som är baserade på Krimhalvön, Chernomorneftegaz och Feodosia.

EU har fått kritik för att unionens sanktioner än så länge mest slagit mot personer relativt långt ner på beslutsskalan medan USA mer spektakulärt riktat in sig mot president Vladimir Putins närmaste vänner.

Ett litet steg utvecklades ändå EU-sanktionerna på måndagen då det rent juridiskt gjordes möjligt att agera mot fler inblandade.

”Fejksiffror”

EU:s syn på folkomröstningarna i söndags är enkel. ”Fejksiffror”, säger Bildt. ”Noll trovärdighet”, enligt Hague.

Frågan är vad som kommer att ske när det EU-stödda presidentvalet ska hållas om två veckor.

– Jag tror att det finns... en stark önskan från folk om att delta i valet. Frågan är om de kommer att tillåtas att göra det, säger Bildt.

EU:s sanktioner

  • EU:s utrikesministrar förde på måndagen upp ytterligare 13 personer och två företag på sanktionslistan med anledning av krisen i Ukraina, bland dem Rysslands president Vladimir Putins förste vice stabschef och två Krimbaserade företag. Enligt EU-källor är de två företagen mindre företag med koppling till energibranschen på Krimhalvön.
  • Sedan tidigare har 48 personer i Ukraina och Ryssland utsatts för EU:s sanktioner. Främst rör sanktionerna – som består av inreseförbud samt frysta eventuella bankkonton i EU – ryskorienterade ukrainska politiker samt ryska politiker som deltagit i den formella processen kring annekterandet av Krim.
  • USA har i sin tur ägnat sina sanktioner till att slå mot personer som anses stå president Vladimir Putin nära, däribland affärsmän som oljehandlaren Gennadij Timtjenko och bankirbröderna Boris och Arkadij Rotenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.