Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Dmytro Kubrjak opererar med hjälp av pannlampor i en bunker i Mariupol. Mannen till höger är Pavel Sambura som överlevde efter att kirurgen Kubrjak opererade bort en del av huvudet efter en skottskada.

Ukrainsk kirurg opererade bort ett halvt huvud i en bunker

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars fick personalen på ett militärsjukhus i staden Dnipro frågan om att resa till den då ockuperade staden Mariuopol för att förstärka vården på plats. Den 34-åriga kirurgen Dmytro Kubrjak erbjöd sin hjälp på en gång och några dagar senare flögs han tillsammans med tre kollegor rakt in i de pågående striderna.

I Mariupol delades läkarna upp och Dmytro Kubrjak hamnade på en fabrik där man vårdade marinsoldater.

– Ibland var jag tvungen att fatta svåra beslut och hjälpa den militärpersonal som fortfarande kunde få hjälp. Trots att vi hade så begränsade resurser så försökte vi hjälpa alla och slogs för vartenda liv, berättar han.

Tillfångatogs av ryska soldater

Han jobbade under jord och kunde till slut inte skilja på dag och natt. Dmytro och hans kollegor räddade många liv, men det han idag minns mest är marinsoldaten Pavel Sambura som kom in med ett genomskjutet huvud. Dmytro och hans kollegor lyckades rädda livet på Pavel innan alla tillfångatogs av ryska soldater och fördes till ett gammalt fängelse.

– De blev förvånade och tvivlade alls på att vi hade genomfört den här operationen. Sedan insåg de att det inte fanns någon annan förutom oss och efter det kände jag till och med lite respekt för oss läkare, säger Dmytro Kubrjak.

”De sa att Ukraina kommer att upphöra som stat”

Men respekten gjorde inte livet i fångenskap lättare för Dmytro. Fängelset där han satt i fem månader låg precis vid frontlinjen. Det fanns varken vatten eller avlopp men det värsta var avskildheten från omvärlden.

– Vi förstod inte vad som hände där ute samtidigt som fängelseadministrationen gav oss desinformation. De sa att ingen bryr sig om oss, att det faktiskt inte finns någonstans att återvända för om ett litet tag kommer Ukraina helt att upphöra att existera som stat. Det var väldigt deprimerande, säger han.

Redo att riskera livet igen

I slutet av september skedde ett fångutbyte och Dmytro Kubrjak kunde återvända hem. Om bara några veckor är han tillbaka i tjänst efter att ha återhämtat sig men redan nu funderar han på att erbjuda sig själv att åka iväg till striderna.

– Jag tror att jag kommer att vilja det för en sådan person som jag vill vara så användbar som möjligt.

Se hela Utrikesbyrån: Jul i Kiev i SVT Play från kl 20.00 eller kl 22.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.