På skyltarna som hålls upp under partiet Podemos valmöte står det: ”Glöm inte” och ”Vi klarar det”. Valet i Spanien ser ut att bli en rysare, och många unga väntas rösta på Podemos. Foto: TT

Spanienval: Nya partier på frammarsch bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Det är de unga väljarna som vänt regeringen ryggen, vilket öppnar möjligheter för nya partier. – Min röst är både en missnöjesröst och en röst för ett nytt Spanien, säger Podemosväljaren Xavier Mostacero till SVT.

SVT Nyheter möter Xavier i hans bostad som vetter mot Camp Nou, det berömda fotbollslaget Barcelonas arena. Som så många unga spanjorer är Xavier välutbildad. Han pluggade först till civilekonom, men upptäckte att det inte var hans passion.

Då återvände han till universitetet och läste en två-årig journalistutbildning. Han fick jobb nästan direkt, men sedan slog den ekonomiska krisen till på allvar. 

Val i Spanien 2015

– Jag gick 22 månader utan jobb, det var fruktansvärt, berättar Xavier för SVT.

Det fanns inga jobb som motsvarade hans utbildning och när han sökte anställning på mataffärer och barer fick han beskedet att han var överkvalificerad.   

En förlorad generation

Nära Mariano Rajoy blev premiärminister för fyra år sedan fick han ta över ett konkursmässigt Spanien där 80.000 unga spanjorer förlorat sina jobb under krisåren. Rajoy genomförde kraftiga nedskärningar inom välfärden, sänkte många offentliganställdas löner och ändrade på spelreglerna på arbetsmarknaden.

De akuta räddningsåtgärderna har gett resultat, arbetslösheten har sjunkit från skyhöga 27 till 21 procent, men bland yngre människor är motsvarande siffra 40-50 procent, beroende på landsdel. Och risken finns att hundratusentals unga hamnar i permanent arbetslöshet.

”Måste investera”

Vänsterpartiet Podemos vill bland annat höja skatterna för rika spanjorer, införa ett slags medborgarlön för de fattigaste, men även reformera statsapparaten för att effektivisera den.

– Vi måste investera oss ur krisen, det går inte att spara in på mer, säger Anna Rovira från den katalanska grenen av partiet till SVT.

Partiets kritiker menar att Podemos politiska program är ”pura fantasia”, ren fantasi, men det håller inte Anna Rovira med om.   

– Vi har visat att vi är ett seriöst alternativ, slår hon fast med bestämd röst. 

Ingen ljusning i sikte?

Xavier Mostacero sitter vid datorn och klipper en videofilm för ett baskettbollag. För ett år sedan bestämde han sig för att starta ett eget företag och erbjuda sina fotograf och redigerarkunskaper.

Vissa månader drar han in 15-20.000 kronor, andra månader ingenting. Varje månad har han svårt att få betalt av sina kunder, men skattemyndigheterna kräver moms och skatt trots att Xavier inte fått in några pengar.

När jag påpekar för Xavier att Podemos får svårt att hålla alla frikostiga vallöften om de kommer till makten, svarar han att det är bättre att sikta mot stjärnorna än att sakna visioner.

– Jag la min röst på Podemos för de vill förändra hela Spanien och de är det enda partiet som lovar att det ska bli en folkomröstning om Kataloniens självständighet, säger Barcelonabon Xavier.

Valet i Spanien

Efter general Francisco Francos död 1975 övergick Spanien till demokrati byggd på författningen från 1978.

Parlamentet (las cortes) har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset).

Regeringen bildas genom att kongressen, formellt på inrådan av kungen, utser premiärministern.

I kongressen står 350 platser på spel. Egen majoritet kräver alltså minst 176 platser.

Valkretsarna består av landets 50 provinser samt de nordafrikanska enklaverna Ceuta och Melilla.

Valsystemet gynnar små provinser (krävs färre röster per mandat), stora nationella partier samt partier som är starka i en region.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Spanien 2015

Mer i ämnet