Man med cigarett

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla födda efter 1 januari 2009 ska förbjudas att köpa cigaretter – målet är en ”rökfri generation”. Hör SVT:s Anna-Maja Persson förklara lagförslaget i Storbritannien. Foto: SVT

Unga britter kan förbjudas cigarettköp – hela livet

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien vill skapa en rökfri generation och har röstat igenom ett nytt lagförslag för att hindra unga människor från att ta sitt första bloss.

Det innebär att alla som fyller 15 i år aldrig kommer att få köpa cigaretter.

Storbritannien vill fasa ut rökning helt. På tisdagskvällen röstades ett lagförslag igenom i det brittiska parlamentet som syftar till att stoppa unga från att börja röka.

Om lagen blir verklighet kommer det vara förbjudet att sälja tobaksprodukter till alla som är födda den 1 januari 2009 eller senare – för alltid. Det innebär att alla som fyller 15 i år aldrig kommer att kunna köpa cigaretter lagligt oavsett ålder.

– Det är ett ganska radikalt förslag skulle jag säga. Målet är att skapa en helt rökfri generation, säger utrikesreporter Anna-Maja Persson i SVT:s Morgonstudion.

Den brittiska lagen bygger på ett nästan identiskt förslag som röstades igenom i Nya Zeeland, men som sedan revs upp när landet fick en ny regering.

– Om det här nu genomförs då är det unikt och en av de strängaste lagstiftningarna vad gäller rökning i hela världen, säger Anna-Maja Persson.

”80 000 dödsfall per år”

Inför omröstningen lyfte den brittiske premiärministern Rishi Sunak bland annat fram förslagets positiva effekter på sjukvården och människors hälsa.

– Rökning ligger bakom 80 000 dödsfall per år i vårt land och ett av fyra cancerfall. Det är den enskilt största orsaken till dödsfall, funktionsnedsättning och ohälsa. Ingen förälder vill att deras barn ska börja röka, sade Sunak.

Så många stöder rökförbud

Förslaget röstades igenom med stöd av Labourpartiet. Det har däremot stött på motstånd från konservativa parlamentsledamöter i premiärminister Rishi Sunaks eget Toryparti. Där röstade hälften av alla ledamöter endera nej eller avstod från att rösta.

Opinionsundersökningar visar samtidigt att omkring två tredjedelar av befolkningen stöder lagen, som kan komma att sjösättas 2027.

– Nu ska det först tröskas igenom parlamentet, det ska vidare i underhuset och i överhuset, men eftersom Labour är för räknar jag med att det kommer bli lag, säger Anna-Maja Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.