En villa i amerikanska Detroit. SVT:s Stefan Åsberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tuffa bostadsmarknaden i USA gör att fler unga vuxna tvingas flytta hem till sina föräldrar. Foto: Ronald Verhoeven

Unga tvingas bo hemma: ”En hel generation blockeras från den amerikanska drömmen”

Uppdaterad
Publicerad

Lågt utbud, stigande priser och och höga räntor präglar stora delar av den amerikanska bostadsmarknaden. Det har slagit hårt mot landets unga vuxna, som i allt högre utsträckning tvingas flytta hem till sina föräldrar.

Mäklaren Andrea Carollo förbereder sig för en visning av en villa på Butternut Avenue i Detroit i USA. Trots att huset nyligen utannonserats trillar buden in och den som vill köpa en bostad måste vara snabbt ute och villig att betala.

– Jag har faktiskt rått kunder som vill köpa att bo hos en familjemedlem till låg hyra eller gratis, säger mäklaren Andrea Carollo.

Det låga utbudet är bara ett symtom på en marknad i obalans. Inflation, stigande priser och räntor på närmare sju procent präglar för närvarande stora delar av den amerikanska fastighetsmarknaden, vilket lett till att miljontals unga vuxna amerikaner tvingas flytta hem till sina föräldrar.

– Möjligheterna för en förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden är små och för närmare en tredjedel av dem som är under 35 finns bara ett alternativ när hyrorna rusar – att flytta hem, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.