Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ungerns premiärminister Viktor Orbán under ett möte i Ankara i mars 2023. Arkivbild. Foto: AP/TT

Billströms svar till Ungern: Räknar med att de håller sitt löfte

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen har inte lyckats övertyga Ungern att Sverige är en lämplig Natomedlem. Det uppgav premiärministern Viktor Orbáns stabschef på torsdagen. Men utrikesminister Tobias Billström är inte orolig.

– Vi räknar med att de står kvar vid det löftet man har upprepat många gånger, säger han till SVT.

Ratificeringen i det ungerska parlamentet har nu dröjt i mer än ett år, och ser ut att dröja ännu lite till.

I ett kommentar till SVT säger utrikesminister Tobias Billström att relationerna och diskussionerna med Ungern pågår.

Sverige och Nato

– Vi träffar dem i olika sammanhang och vi räknar med att de står kvar vid det löftet man har upprepat många gånger. Åtminstone har Ungerns utrikesminister gjort det till mig, att man inte kommer att vara sist med att ratificera Sverige.

”Inte alls prioriterat”

Premiärminister Viktor Orbán stabschef uppgav under en pressbriefing på torsdagen att Sverige inte har vidtagit några åtgärder för att stärka Ungerns förtroende för dess lämplighet som Natomedlem, rapporterar Reuters.

– Den här relationen är juridiskt sett just nu en av allierade, men den kan inte anses vara vänlig, så jag måste dra slutsatsen att det inte alls är prioriterat för Sverige att gå med i Nato snabbt, sa Gergely Gulyás enligt nyhetsbyrån.

Gulyas föreslog vidare att Sveriges utrikesminister eller statsminister bör ”ta kontakt och fråga vilka frågor det ungerska parlamentet har” om Sveriges Natoanslutning.

Frågan om Sveriges ansökan finns inte med på det ungerska parlamentets våragenda, rapporterade den ungerska nyhetsbyrån Telex under onsdagen.

Ungern och Turkiet är de Natoländer som ännu inte har ratificerat Sveriges ansökan i sina respektive parlament. Inte heller det turkiska parlamentet har satt ett datum för när beslut om ratificering kan äga rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas det finsk-svenska försvarssamarbetet? Reporter Andreas Öbrink listar tre områden som påverkas av ett fördröjt svenskt Nato-medlemskap. Foto: Johanna Waak och Anders Wiklund/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet