Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ett mardrömsbesked för regeringen, säger SVT politiska kommentator Mats Knutson. Foto: Henrik Montgomery/TT/

Ungern skjuter upp beslut – inget svenskt Natomedlemskap i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Ungern skjuter upp omröstningen om Sveriges Natomedlemskap – igen. Därmed ser det inte ut att bli något medlemskap inför toppmötet i Vilnius i sommar.

– Det är ett mardrömsbesked för regeringen, säger SVT politiska kommentator Mats Knutson.

Flera parlamentsledamöter har meddelat att omröstningen om Sveriges vara eller icke vara i Nato har skjutits fram till hösten, skriver nyhetsbyrån AP. De svenska förhoppningarna om ett medlemskap i samband med toppmötet i Vilnius i sommar ser därmed ut att ha grusats.

För att Sverige ska upptas i försvarsalliansen måste alla 31 medlemsländer rösta ja i sina respektive parlament. Det har nästan alla gjort – senast i raden var den nya medlemmen Finland – men varken Turkiet eller Ungern har fattat beslut än. På torsdag nästa vecka ska Nato, Finland, Sverige och Turkiet träffas i Bryssel.

Sverige och Nato

Mats Knutson: ”Ett mardrömsbesked”

– Det här har ännu inte bekräftats av den ungerska regeringen, men om uppgiften stämmer är det ett mardrömsbesked för den svenska regeringen, säger Mats Knutson, SVT:s politiska kommentator i Rapport.

Han menar att tåget då definitivt gått när det gäller Sveriges medlemskap i Nato i sommar.

– Det är ett bakslag, även för Nato, säger han.

Strömmer: Hoppet inte ute

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) understryker också att det återstår att se vad som händer. Loppet är inte kört för Vilniusmötet, menar han.

– Vi arbetar på lugnt och metodiskt och tar sikte på mötet som ligger några dagar bort. Vi tar förstås nödvändiga kontakter och samtal på vägen dit, säger han.

Natochefen Stoltenberg har inte kommenterat

En av de parlamentsledamöter som gav beskedet riktar en känga mot den ungerska premiärministern.

”Orbán vill inte rösta om att Sverige ska gå med i Nato nästa vecka heller. Putins tjänare!”, skriver oppositionspolitikern Agnes Vadai på Facebook, enligt TT.

Natochefen Jens Stoltenberg höll, strax efter AP:s publicering, en pressträff med Frankrikes president Emmanuel Macron. Stoltenberg nämnde inte Ungern, men lyfte fram det möte som ska hållas med Turkiet i nästa vecka och sade att ”tiden är inne” för ett svenskt inträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet