• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó. Foto: SVT

Ungersk utrikesminister: Vi har visat maximal solidaritet

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingmotståndet är starkt i Ungern. Landet får hård kritik från flera andra EU-länder. Men regeringen avfärdar kritiken och planerar en folkomröstning om landet ska säga ja eller nej till EU:s flyktingkvoter.

– Folk i Europa, inklusive ungrarna, ska ha rätt att kunna bestämma själva om sin egen framtid. Ett så allvarligt beslut, som att flytta människor till olika länder i Europeiska unionen, kan inte fattas mot folkets vilja, säger Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó i en intervju i SVT:s Agenda.

Péter Szijjártó säger att resultatet i folkomröstningen är bindande för regeringen. Om det blir nej till flyktingkvoterna kommer Ungern att motsätta sig all kvotering mellan länderna på det här området.

#delateuropa

Utrikesministern tycker inte man behöver oroa sig för vad som händer med EU om folkomröstningar blir vanligare i frågor som vanligen beslutas på EU-nivå.

– Vi ska inte vara rädda för vad folk tycker, säger han.

Starka medlemsstater

Han påpekar att det finns två sätt att förhålla sig till politiken i Europa. Den ena kallar han ”unionistisk”, den andra kallar han ”suveränistisk”. Enligt Szijjártó ansluter sig Ungern till den senare.

– EU kan bara vara starkt om medlemsstaterna är starka. Federalisterna, eller unionisterna, anser att medlemsstaterna måste vara svaga för att EU ska kunna vara starkt. Det håller vi inte med om, säger han.  

Péter Szijjártó tar en jämförelse från sportens värld.

– Om man har elva dåliga fotbollsspelare blir det inget bra lag. Man behöver elva bra spelare på planen. Vi behöver 28 starka medlemsstater för att få ett starkt EU.

Inte en enda flykting

Under 2015 kom 400.000 flyktingar in över ungerska gränsen. De allra flesta fortsatte mot Österrike och Tyskland.

I höstas byggde Ungern ett fyra meter högt taggtrådsstängsel längs den nästan 18 mil långa gränsen mot Serbien för att få stopp på flyktingarna. Numera riskerar de flyktingar som tar sig olagligt in i landet upp till flera års fängelse. 

Ungern har inte tagit emot en enda av kvotflyktingarna som EU fattade majoritetsbeslut om i höstas. Men det anser inte utrikesministern på något sätt är osolidariskt. Han hävdar att Ungern redan visar största möjliga solidaritet.

– Vi är det enda land som kan säga till våra tyska och österrikiska vänner att över vårt territorium kommer det inga illegala migranter till deras länder. Vi lägger ingen börda på deras axlar.

Maximal solidaritet

Péter Szijjártó tycker det är fel att Ungern kritiseras för att inte ta emot några flyktingar. Han tycker att de länder som låter migranterna passera vidare utan någon som helst kontroll borde kritiseras istället.

Han anser att solidaritet inte handlar om att fördela mottagningen av flyktingar utan om att inte skicka ”bördan” vidare till andra länder.

– Genom oss har ingen börda överlämnats till Tyskland och Österrike. Vi har visat ett maximum av solidaritet.

Reportage i Agenda

Intervjun kan också ses i Agenda söndag klockan 21.15 i SVT2.

Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

I Agenda visas också ett reportage från ungerska gränsen mot Serbien där frivilliga försöker hjälpa flyktingarna men där också ett medborgargarde jagar flyktingar som trots allt lyckats ta sig över gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet