UNHCR om situationen i Ukraina: ”Oerhört livshotande”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tolv miljoner människor är fast i krigszoner som de inte kan fly från på grund av strider, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Samtidigt har hjälparbetare svårt att nå dessa områden på grund av det urskillningslösa våldet, enligt Karolina Lindholm Billing, UNHCR:s landsansvarig i Ukraina. 

– Det gör att det är svårt att komma in med humanitära insatser, för vi är också i den grupp civila som kan bli föremål, säger hon.

UNHCR har lyckats komma in med humanitära insatser i krigsdrabbade områden i Ukraina. Men det är inte lätt eftersom både hjälparbetare och civila riskerar att dödas i striderna som nu pågått i över tre veckor.

– I går lyckades UNHCR komma in med en humanitär konvoj till Sumy. Men det hade förberetts minutiöst i detalj, säger Karolina Lindholm Billing på UNHCR till SVT under lördagen.

Kriget i Ukraina

Det hade även tagit lång tid innan de fått grönt ljus att använda den humanitära korridoren som skulle upprättas från staden för att evakuera civila och föra in humanitärt stöd.

Nästan 200 000 evakuerade

Enligt Lyudmyla Denisova, människorättskommissionär för det ukrainska parlamentet, har omkring 173 000 människor evakuerats via humanitära korridorer, sedan Ukraina och Ryssland enades om att stödja dem den 3 mars, sju dagar in i kriget.

Flera evakueringsförsök har dock avbrytits då vapenvilan inte respekterats, något som länderna beskyllt varandra för att ha orsakat.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har även anklagat ryska styrkor för att medvetet skapa en ”humanitär katastrof” i Mariupol i östra Ukraina och för att förhindra nödproviant att nå drabbade områden.

”Situationen är livshotande”

Karolina Lindholm Billing bedömer att situationen blivit allt mer urskillningslös.

– Det är väldigt svårt att nå de här områdena och för människor att nå ut. Och det gör att situationen är så oerhört livshotande, säger hon.

FN har slagit larm om att människorna i bland annat Sumy och Mariupol lever under extrema förhållanden, med livshotande brist på livsmedel, vatten och mediciner.

Nästan 40 000 personer har evakuerats från Mariupol den senaste veckan, enligt lokala myndigheter. Det är cirka tio procent av stadens befolkning på 430 000 människor.

I landet i stort har nästan var fjärde invånare flytt sitt hem,enligt UNHCR. Omkring 12 miljoner befinner stig i krigszoner och över 3,3 miljoner har flytt landet.

Hör Karolina Lindholm Billing berätta om UNHCR:s arbete och situationen i Ukraina i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet