– Vi pratar inte om isolerade händelser, det här är en systematiserad kris. Våldtäkt används som ett vapen i kriget och det terroriserar barn och familjer, säger James Elder, talesperson för Unicef, till SVT.
Konflikten, som kan härledas till såväl folkmordet i Rwanda 1994 som värdefulla mineralfyndigheter i området, har pågått i decennier men eskalerade markant i januari när rebellgruppen M23 tog över storstaden Goma.
I de uppblossade stridigheterna mellan milisgruppen, som stöds av Rwanda, och den kongolesiska regeringen har omkring 3 000 personer mist livet, och över en miljon människor har tvingats fly.
FN varnade även tidigt för att sexuellt våld användes som vapen i konflikten, enligt rapporter av parter på båda sidor. De nya siffrorna från Unicef är en sammanställning av anmälningar om sexuellt våld som gjorts till olika aktörer i området under januari och februari, och enligt James Elder kan de nära 10 000 fallen ändå bara vara toppen av ett isberg.
Globala nedskärningar i bistånd
Samtidigt som behovet av humanitära hjälpinsatser ökar ser Unicef en nedskärning av sin budget, som enligt James Elder redan tidigare var otillräcklig. Bland annat är Unicef:s handlingsplan för östra Kongo, budgeterad till motsvarande 560 miljoner kronor, bara finansierad till en tredjedel i nuläget.
– Finansiering är central i alla hjälpinsatser, och det är riktiga människor som drabbas av de globala nedskärningarna i bistånd. Särskilt de här barnen, som möter otänkbara trauman och nu lämnas utan det mest grundläggande stöd som behövs för att kunna börja läka, säger James Elder.
Uppgifter om förestående fredssamtal
Konflikten i området är fortfarande pågående, men under torsdagen meddelade myndighetspersoner att representanter för båda parter har åkt till Qatar för att inleda samtal om en vapenvila, rapporterar AP.