Historien om Hannah från Wales är ingenting mindre än en medicinsk sensation. Hennes unika fall presenterades i går vid en presskonferens i London och beskrivs utförligt i dagens nummer av den brittiska medicintidskriften The Lancet.
Det var den 13 juli 1995 som den första operationen genomfördes. Hannah, som då var två år gammal, hade förstorat hjärta (kardiomyopati), vilket skulle kunna leda till döden inom ett år. Ett transplanterat hjärta från en fem månaders baby kunde ta hand om blodcirkulationen, medan flickans eget organ fick vila.
Magiskt tillfrisknande
Kirurgen som genomförde transplantationen på flickan är Sir Magdi Yacoub. I dag säger han, att han är både förvånad och förtjust, Hannahs återhämtning betecknar han som ”magisk”.
-Vi trodde nog inte att hennes eget hjärta skulle börja slå igen, men när det gjorde det var det fantastiskt. Ett hjärta som inte pumpade alls fungerar nu helt normalt! säger Yacoub till det brittiska tv-bolaget BBC.
Komplikationer efter sju år
Men sju år senare uppstod komplikationer. Hannah drabbades av allvarliga biverkningar av de mediciner hon tog för att förhindra avstötning av det inopererade hjärtat. Hennes tillstånd förvärrades. Tumörer bildades, och de krävde cellgiftsbehandling för att hejda spridning. Cellgifter kan inte kombineras med medel mot avstötning. Och när läkarna drog ned på avstötningsmedicinen ville Hannahs kropp inte längre acceptera det främmande hjärtat.
Inget alternativ fanns, det var vad läkarna på London´s Great Ormond Street Hospital kom fram till. Och när det ”lånade” hjärtat avlägsnades, i februari 2006, kunde man konstatera, att hennes eget hade återhämtat sig och till och med skulle kunna fungera, helt utan mediciner.
”Glad, lycklig och tacksam”
Nu har ytterligare tre år gått, och Hannah är en frisk tonåring med aptit på livet. Hon säger själv, att hon naturligtvis är glad och lycklig.
-Jag skulle inte finnas här i dag om det inte hade varit för att jag fick en annans hjärta. Jag är djupt tacksam, både mot donatorn och mot kirurgerna som gjorde operationen, sa hon till BBC i går.
-Den enda medicin jag behöver ta nu är mot min astma. Nu hoppas jag kunna utbilda mig till något som har med djur att göra – det var omöjligt tidigare, jag tålde inte päls.
Ny frihet
-Nu får jag göra en massa saker jag inte kunde förut. Om jag till exempel gick ut med några kompisar och shoppade följde mina föräldrar efter mig i bil för att vara säkra på att inget hände, det har jag fått veta nu.
Hannahs pappa Paul berättade på presskonferensen om hur familjens liv mest liknad en bergochdalbane-färd.
-Det har varit väldigt tufft, både för oss och för Hannah själv, sa han, medan Hannah inte kunde hålla tillbaka tårarna.
”En fantastisk upptäckt”
Professor Peter Weissberg, brittisk kardiologisk expert, säger att läkarna nu fått svar på en fråga man länge ställt sig: kan ett sjukt hjärta återhämta sig om det får hjälp och en chans till vila?
-Det förefaller vara precis det som har hänt i Hannahs fall. Och det är en fantastisk upptäckt. Jag är överlycklig! Att se Hannah så pigg, efter att ha sett hur svårt hon har haft det – det är det som är själva meningen med att vara läkare!
Fotnot: I artikeln i The Lancet står, felaktigt, att Hannah var elva månader gammal när ingreppet gjordes. I själva verket var hon alltså två år, född 1 maj 1993.
Aina Bergvall
Donationer i Sverige
* 1 507 739 personer var den 5 maj 2009 registrerade som villiga donatorer i Sverige.
* Ingen åldersgräns finns för donatorer. Det är organens kondition som avgör om de kan återanvändas.
* Endast organ från personer som avlider på en intensivvårdsavdelning kan komma ifråga.
* Vävnader kan doneras även från andra avlidna.
Socialstyrelsens donationsråd