• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Upp- eller nedtrappning från Ryssland?”

Publicerad
Analys ·

Kanske Ryssland börjar dra tillbaka en del styrkor från områden nära Ukraina. Kanske president Putin redan har beslutat att ett militärt angrepp ska inledas tidigt på onsdagen. Båda sakerna kan vara sanna, faktiskt. Och samtidigt har det ryska parlamentet bett Putin att fundera över om Ryssland bör erkänna de ryskledda så kallade ”folkrepublikerna” Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som självständiga stater.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Men kanske förvirringen som de motstridiga beskeden skapar är själva poängen från rysk sida. Att både Nato och regeringar i demokratierna i väst tvingas gissa sig fram betyder ju att det är Ryssland som sitter i förarsätet. En så stark position har Ryssland inte haft på decennier. 

Ryssland invaderade Ukraina i februari 2014 och ockuperar sedan dess den ukrainska Krimhalvön. I april var det dags för ett försök att lägga stora delar av östra Ukraina under rysk kontroll.

I själva verket Ryssland som styr

I Mariupol i söder och i Charkiv i norr misslyckades det, men i delar av regionerna Luhansk och Donetsk lyckades så kallade separatistförband – till stor del ryska soldater som påstods vara på semester – besegra den illa rustade ukrainska armén.

”Separatisterna” utropade ”Folkrepubliken Luhansk” och ”Folkrepubliken Donetsk”. På ytan styrs områdena av självutnämnda ledare med minst sagt tveksam bakgrund. Flera har mördats av sina konkurrenter. I själva verket är det Ryssland som styr.

Det är också Ryssland som beväpnar separatisterna, och vid behov sänder in egna styrkor. Valutan är rysk rubel och det är Ryssland som står för kalaset. Nu ber parlamentet president Putin att Ryssland ska erkänna dessa banditstyrda områden som självständiga stater.

Tanken är i grunden helt befängd. Men kanske ett erkännande av låtsasrepublikerna kan ge Putin ett sätt att avstå från en ny invasion av Ukraina och ändå inför hemmapubliken framställa sig som segrare. 

Nöjd Putin eller väckning av flyglarm

Om krig kan undvikas är det ju en positiv nyhet. Å andra sidan skulle ett ryskt erkännande av ”folkrepublikerna” betyda att de så kallade Minskavtalen är historia. De avtalen har sedan 2015 varit grunden för alla fredsförsök mellan Ryssland och Ukraina. Folkrepublikerna kan dessutom då officiellt begära militär hjälp från Ryssland för att skydda sig från ett påstått aggressivt Ukraina.

Andra källor hävdar att Ryssland går till angrepp i morgon, 16 februari, klockan 03. Kanske med flygbombningar av mål här i Kiev.

Jag personligen tvivlar, men det skulle inte förvåna mig om flyglarmet väcker mig i gryningen. Fast egentligen tror jag, eller hoppas i alla fall, att Putin nöjer sig med det han hittills har uppnått.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.