• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Donald Trump på Natos toppmöte tidigare i år. Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Efter den ryska attacken – Nato kallar till krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Nato kallar till ett krismöte med Ukraina efter den upptrappade konflikten med Ryssland i Kertjsundet, skriver Nato på sin hemsida. Även FN:s säkerhetsråd har kallat till ett möte under måndagen.

Under måndagen skriver den militära alliansen att generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryckte sitt fulla stöd för Ukraina när han talade med den ukrainska presidenten Petro Porosjenko på telefon tidigare under dagen.

”På begäran av president Porosjenko gick generalsekreteraren med på att sammankalla ett extra möte på ambassadörsnivå i Bryssel i eftermiddag för att prata om den nuvarande situationen”, skriver Nato.

Nato har tidigare uppmanat båda länderna till återhållsamhet.

De ukrainska fartygen i den rysskontrollerade hamnen Kertj på måndagsmorgonen. Foto: Pavel Rebrov/TT

Ryska stridsflygplan har synts till

Under söndagen stoppade först Ryssland tre ukrainska marinfartyg från att passera genom Kertjsundet, en viktig farled för att ta sig in i Azovska sjön.

Ryska specialstyrkor bordade sedan och beslagtog de ukrainska fartygen, två mindre artillerifartyg och en bogserbåt. I samband med händelsen öppnade de ryska enheterna eld och tre besättningsmän skadades. Det bekräftar ryska säkerhetstjänsten FSB.

Ryska stridsflygplan har synts i luften och enligt statlig rysk tv har stridshelikoptrar skickats till området.

Kallar till akutmöte

Petro Porosjenko föreslår nu att parlamentet inför undantagslagar i Ukraina, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Länderna anklagar varandra för provokationer och brott mot internationella lagar.

Ryssland har byggt en bro över Kertjsundet till den av Moskva annekterade Krimhalvön i Ukraina. Ett bilateralt avtal ger båda länderna rätt att använda Azovska sjön men området är mycket omstritt sedan annekteringen. Ryssland har placerat ett stort handelsfartyg under bron för att stoppa ukrainska fartyg. 

Ryska marinen blockerar infarten till Azovska sjön med ett lastfartyg. Foto: PAvel Rebrov, Reuters / TT

Ryska gränskontrollmyndigheter hävdar att Ukraina inte i förväg varslat om färden genom Kertjsundet, att de ukrainska fartygen utfört farliga manövrer och att de ignorerat varningar från de ryska fartygen.

Enligt Moskva har Kiev – som efter händelserna i Kertjsundet vädjat om stöd av det internationella samfundet – medvetet satt igång provokationer. Händelserna ser enligt ryska politiker ut som ett försök av Ukrainas president Petro Porosjenko att öka sin popularitet inför nästa års val.

Pjotr Tolstoj, vice talman i det ryska parlamentet, varnar på Facebook för att Ukraina riskerar att starta en större militär konflikt.

”En sak är säker: Ryssland kommer inte att tillåta militära provokationer i sitt territorialvatten”, skriver han.

EU: Trappa ner

EU uttalar sig om krisen mellan Ryssland och Ukraina:

”Vi förväntar oss att Ryssland återställer friheten att passera i Kertjsundet och uppmanar alla att agera med största återhållsamhet för att trappa ned situationen omedelbart”, skriver EU.

Dessutom kallar FN:s säkerhetsråd till krismöte under måndagen, enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet