• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Europakorrespondent, David Boati, berätta om den ungerska Natodebatten. Foto: AP/TT/SVT

Uppgifter: Då röstar Ungern om Sveriges Nato-ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt tidigare uppgifter till SVT var planen att Ungerns parlament skulle rösta om Sveriges Nato-ansökan nästa vecka, men nu säger källor till SVT att omröstningen kommer att ske först om tre veckor.

Under onsdagen debatterar det Ungerska parlamentet Sveriges ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato.

Men istället för att genomföra en omröstning den 7 mars, som tidigare uppgifter gjort gällande kommer parlamentet rösta om Sveriges och Finlands ansökningar den 20 eller 21 mars, enligt uppgift till SVT.

Fidesz positiva

Ungern och Turkiet är de enda kvarvarande Natoländerna som inte godkänt den svensk-finska ansökan. Ungerns premiärminister Viktor Orbán sade i höstas att Ungern kommer att godkänna ansökan ”i början av nästa år”.

På onsdagen uppgav Victor Orbans styrande parti Fidesz att de kommer att rösta för en ratificering av Sveriges och Finlands ansökningar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Ömsesidig respekt”

Enligt SVT:s Europakorrespondent David Boati som var på plats i Budapest för att ta del av onsdagens debatt präglades den av två förhållningssätt. Oppositionella som tyckte att Nato-ansökningarna från Sverige och Finland borde ratificerats för länge sedan medan representanter för det styrande partiet Fidesz framförde kritik mot Sverige.

– Men de landade ändå i sina anföranden att det rätta att göra i det här läget är att släppa in Sverige och Finland i Nato, säger David Boati.

Lorinc Nacsa från kristdemokratiska regeringspartiet KDNP tycker att kritiken mot Ungerns inrikespolitik varit för tuff från svenskt håll.

– De senaste åren har vi blivit förtalade och förolämpade av svenska poltiker. Vi vill ha ett samarbete baserat på ömsesidig respekt och dialog istället för att läxa upp och förolämpa varandra, säger Lorinc Nacsa från kristdemokratiska regeringspartiet KDNP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.