-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här exploderar det i matbutiken i Beirut efter att Hizbollah-medlemmars personsökare uppges ha sprängts i ett riktat attentat. Foto: Reuters

Personsökare exploderade runt om i Libanon – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst nio personer har dödats och nästan 3 000 skadats efter att en våg av personsökare exploderat runt om i Libanon, de flesta ägda av medlemmar i Hizbollah.

Den terrorstämplade rörelsen anklagar Israel för vad som beskrivs som en koordinerad attack.

En efter en ska sökarna ha smällt på olika platser i Libanon på tisdagseftermiddagen. Enligt det libanesiska hälsodepartementet har minst nio personer dödats och omkring 2 800 skadats i explosionerna, varav flera Hizbollah-medlemmar.

Den Iranstödda milisen bekräftar att två medlemmar och en åttaårig flicka, som var dotter till en Hizbollah-medlem, dödats.

Explosioner i Libanon – flera döda

Även Irans ambassadör i Libanon ska ha skadats lindrigt, rapporterar den iranska nyhetsbyrå Mehr.

Panik utbröt

Många explosioner rapporteras från Dahiyeh, en förort till Libanons huvudstad Beirut där Hizbollah har sitt fäste.

Övervakningsfilmer visar bland annat hur en person vid ett fruktstånd faller ihop efter att någonting i midjehöjd exploderat. I ett annat klipp smäller ett föremål vid en kassa samtidigt som en kund betalar i en livsmedelsbutik.

Enligt Reuters varade vågen av explosioner i omkring en timme. Under tiden körde ambulanser i skytteltrafik till sjukhusen, som på kort tid fylldes av hundratals patienter med skador i magen, på benen, händer och ansikte.

Enligt frilansjournalisten Lina Malers, på plats i Beirut, skapade explosionerna kaos på gatorna.

– Många har blivit rädda och har dragit av sig klockor och frågar sig om de måste koppla ur elektroniska apparater. Det har verkligen skapat en känsla av rädsla och oro hos gemene man, säger hon.

Källa: Var nya personsökare

Sökare ska ha smällt även i södra Libanon och i Syrien, där flera Hizbollah-medlemmar ska ha skadats.

Vad som har fått personsökarna att detonera är ännu oklart. Både den libanesiska regeringen och Hizbollah anklagar Israel för att ligga bakom explosionerna. I ett uttalande säger Hizbollah att Israel kommer att få ”sitt rättvisa straff”.

Israel har inte kommenterat händelsen.

Till AP berättar en källa inom Hizbollah att personsökarna, som medlemmarna använder för att kommunicera, nyligen bytts ut. Sökarna ska vid tillfället ha signalerat inkommande samtal och blivit varma innan de sedan exploderade.

Intrånget beskrivs som det största sedan kriget i Gaza inleddes, som har lett till dagliga attacker mellan Israel och Hizbollah. Efter explosionerna har det libanesiska hälsodepartementet uppmanat människor att hålla sig borta från trådlösa kommunikationsenheter.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att elva personer dödats och över 4000 skadats.

Stora folkmassor vid ett av sjukhusen i Beirut. Foto: ANWAR AMRO

Vad är en personsökare?

Personsökare är en enhet som kan ta emot anrop eller meddelanden från en central genom signaler. Det går inte att ta kontakt från en personsökare utan den kan endast ta emot meddelanden.

Personsökare sänder inte ut några radiosignaler. Därför har de använts på till exempel sjukhus, eftersom de inte riskerar att störa andra apparater. Det används även i andra miljöer som är känsliga för störningar, som i teknikintensiva fabriker.

Hizbollah använder personsökare bland annat för att undvika att Israel ska kunna spåra medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Libanon – flera döda

Mer i ämnet