• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Uppgifter: Manchester-terroristen träffade IS i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Nya underrättelseuppgifter gör gällande att Salman Abedi hade kontakt med en IS-cell i Libyen strax innan dådet.

– Nu växer Libyen fram som en allt viktigare rekryteringsplattform för terrorister, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SVT Nyheter.

Det står nu allt mer klart att 22-årige Salman Abedi besökte Libyen tiden strax före han utlöste sin sprängladdning och dödade 22 människor vid en konsert i Manchester.

Enligt nya underrättelseuppgifter som New York Times tagit del av ska han där ha träffat medlemmar i terrorgruppen Katibat al-Battar, en enhet från Islamiska staten (IS) som vuxit sig allt starkare i det kaos- och konfliktdrabbade landet. 

Terrorattack i Manchester

Hemliga terrorceller

Brittiskfödde Abedi, som har rötter i Libyen, ska enligt informationen ha träffat medlemmar från terroristceller som ingår i Katibat al-Battars libyska nätverk under sina besök i huvudstaden Tripoli och den antika kuststaden Sabratha. Uppgifterna verifieras för New York Times av såväl amerikanska och europeiska säkerhetskällor, som dock vill vara anonyma.

LÄS MER: Ytterligare en gripen för Manchesterdådet

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan bekräftar detta vad västvärldens underrättelsetjänster länge misstänkt, men som hamnat i skuggan av terrorresorna till Syrien: att även Libyen blivit en plattform för jihadister som vill slå till mot Europa.

– De terrordåd som ser ut som att en ensam gärningsman ligger bakom är i själva verket fjärrkontrollerade. Och nu växer Libyen fram som en allt viktigare rekryteringsbas för terrorister. Ett annat exempel är lastbilsdådet i Berlin, säger Magnus Ranstorp.

LÄS MER: Räder i jakt på nätverket bakom Abedi

Exakt vad Salman Abedi och hans libyska kontakter ägnat sig åt är inte känt. Men man misstänker att han fått direktiv och kanske även träning och detaljerade instruktioner inför sitt dåd. Kontakterna ska dessutom ha fortsatt även efter det att han återvänt till Manchester, bland annat via telefoner som senare förstörts eller en mellanhand i Tyskland eller Belgien.

Ökända IS-krigare

Katibat al-Battar startades från början i Syrien av libyska jihadister som ville strida för kalifatet. Organisationen medlemmar är ökända för sin brutalitet. De betraktas som IS stormtrupper och gruppen har därför lockat till sig ett stort antal frivilliga terrorister, främst från Frankrike och Belgien. Män som senare tros ha varit direkt inblandade i planeringen av de blodiga Parisattackerna i november 2015. 

Men i takt med att IS lidit militära nederlag och hamnat på reträtt i Syrien och Irak, har terrorsekten flyttat resurser till Libyen där de kunnat operera mer ostört. Tidigare medlemmar i Katibat al-Battar, jihadister med libysk bakgrund, fick en nyckelroll.

Cameron Colquhoun, som tidigare arbetade åt den brittiska underrättelsetjänsten, har skivit en rapport om gruppen. Colquhoun menar att de i Libyen startat träningsanläggningar där frivilliga terrorister, både inhemska och från utlandet, bland annat kunnat lära sig att hantera militära vapen och tillverka bomber.

LÄS MER: SVT:s bildreportage från våldets Libyen

Salman Abedis självmordsbomb, fylld av skruvar och muttrar, dödade 22 personer vid Manchester Arena och skadade drygt 100 vid en Ariana Grande-konsert den 22 maj. Misstanken att han inför sitt dåd fått träning i Libyen ökar farhågorna att fler terrorister ska välja samma väg.

Magnus Ranstorp menar att säkerhets- och underrättelsetjänsterna på många sätt är medvetna om detta, men att arbetet ändå är mycket svårt och krävande.

– Det finns många vägar in i Libyen, avstånden i landet är enorma och det saknas en fungerande stat.  Att Libyen dessutom är ett land med omfattande smuggling och migranttrafik gör det ännu svårare att kontrollera vilka som reser in och ut ur landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet