Ryska militärfordon körs västerut med tåg. De ska enligt uppgift till Belarus för att delta i en gemensam militärövning 10-20 februari. Foto: Rysslands försvarsdepartement /EPA

Uppgifter: Ryssland och Ukraina möts i Paris på onsdag

Publicerad

Företrädare för Ryssland och Ukraina ska mötas i Paris på onsdag i ett försök att minska spänningarna, enligt obekräftade uppgifter till nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Representanter för Frankrike och Tyskland ska också medverka, uppger en anonym medarbetare till Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Presidenten tror att det finns utrymme för en nedtrappning på diplomatisk väg, säger medarbetaren till AFP.

Förtroendeskapande åtgärder

Frankrikes plan uppges gå ut på att kombinera flera förtroendeskapande åtgärder: Ukrainas parlament ska t.ex. vänta med att anta en lag om statusen för de rebellkontrollerade områdena i östra Ukraina, eftersom Ryssland hävdar att lagen strider mot tidigare överenskommelser.

Fångutväxling mellan rebellerna och regeringssidan och ett ryskt stöd för humanitära insatser är andra inslag i planen, enligt medarbetaren.

Deltagare i mötet blir Rysslands och Ukrainas vice premiärministrar samt medarbetare till Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, enligt AFP:s uppgifter.

Macron och Scholz möts

Dessförinnan möts Macron och Scholz i Berlin under tisdagen.

Även Reuters rapporterar om Parismötet, med hänvisning till en rysk diplomatkälla.

De fyra länderna bildade 2014 en kontaktgrupp i syfte att lösa konflikten i östra Ukraina, men resultatet har hittills varit magert. Det senaste fyrpartsmötet hölls i Moskva tidigare i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.