Paul Manafort var sommaren 2016 Donald Trumps kampanjchef. Michael Flynn utsågs efter valet av Trump till nationell säkerhetsrådgivare, en post han hade i 23 dagar innan han tvingades avgå eftersom det framkommit att han vilselett vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör.
LÄS MER: En snabb sammanfattning – Rysskontakten och FBI-chefen
Personer inom den ryska underrättelsetjänsten och inom statsapparaten framstod under diskussionerna som säkra på att Manafort och Flynn kunde användas för att forma Trumps åsikter om Ryssland, skriver New York Times.
Oklart hur långt planen gick
Enligt tidningen ska en del av de involverade ryssarna ha skrutit om hur väl de kände Flynn medan andra ville utnyttja sina band till Ukrainas forne president Viktor Janukovytj för att påverka Manafort och i förlängningen Trump.
Manafort har tidigare arbetat med ryssvänliga politiska organisationer i Ukraina, däribland Janukovytj.
Han lämnade sin post som kampanjchef redan i augusti förra året, knappt tre månader innan presidentvalet, när det framkom att han hade fått pengar från Janukovytjs parti.
Det är dock fortfarande oklart om ryssarna faktiskt också försökte påverka Manafort och Flynn, eller om de bara pratade om det.
LÄS MER: Flynn lämnar inte över dokument
I dagsläget pågår flera utredningar om Rysslands agerande och om Trumpkampanjen och Moskva varit i maskopi. Vid sidan av Flynn utreds bland andra Manafort. Båda förnekar att de har samarbetat med ryssarna.
På onsdagen meddelades också att FBI inte kommer att lämna över dokument som redogör för konversationer mellan Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey. Dokumenten ska bland annat bevisa att Trump pressade Comey att avsluta utredningen av Flynn.
Fakta: Michael Flynn, Paul Manafort och Ryssland
Flynn är pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA.
Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari. Vita huset säger att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.
Kontakterna gjorde Flynn sårbar för rysk utpressning, enligt justitiedepartementet som varnade Vita huset i januari.
Kort efter att Flynn fått sparken publicerade både The New York Times och CNN uppgifter från anonyma källor om att medarbetare till Trump i fjol ”konstant” stod i kontakt med högt uppsatta tjänstemän inom ryska underrättelsetjänster och det ryska styret.
Samtalslistor och avlyssnade telefonsamtal pekar ut Flynn och Paul Manafort, som var Trumps kampanjordförande mellan april och augusti i fjol.
Manafort hade tidigare haft uppdrag för bland andra Ukrainas dåvarande proryske president Viktor Janukovytj. Kort efter medieuppgifter att han fått olagliga miljonbetalningar från Janukovytjs parti avgick han från Trumpkampanjen.
The New York Times nya uppgifter är de senaste i raden om Rysslands eventuella inblandning i USA:s presidentval 2016.
Moskva har hela tiden förnekat påståendena, och Trump nekat till all samverkan.
Källa: TT