Anhängare till Aung San Suu Kyis parti Nationella demokratiförbundet (NLD), har samlats utanför partiets högkvarter i Rangoon, Burma. Foto: TT

Uppgifter: Suu Kyis parti leder

Uppdaterad
Publicerad

Efter att vallokalerna har stängde klockan 16 lokal tid och rösträkningen påbörjats kommer uppgifter om att oppositionspartiet, Suu Kyis Nationella demokratiförbundet (NLD), leder.

Den historiska valdagen i Burma har gått lugnt tillväga och det talas om att 80 procent av de röstberättigade gått till valurnorna.

Och tidiga uppgifter pekar på att det kan bli en seger för Aung San Suu Kyis Nationella demokratiförbundet (NLD),

Val i Burma 2015

– NLD leder många rösträkningar, säger Democratic Voice of Burmas biträdande chefredaktör Khin Maung Win till TT.

Han hänvisar till uppgifter som tv- och radiostationen löpande får in från observatörer, reportrar och andra som följer rösträkningen lokalt runt om i landet.

Feststämning utanför högkvarteret

Utanför NLD:s högkvarter i Rangoon råder feststämning just nu, berättar Kenneth Hotz från Svenska freds- och skiljedomsföreningen som är på plats i storstaden.

– Det är sång, musik, dans och jubel. Tusentals är här på gatorna, säger han.

Preliminärt resultat på kvällen

Vallokalerna öppnade redan klockan sex lokal tid, och när de stängde klockan fyra på söndagseftermiddagen uppskattade valkommissionen att deltagandet hamnade på runt 80 procent, rapporterar AFP.

Från officiellt håll meddelas att ett heltäckande resultat inte kommer att kunna presenteras förrän på tisdag. Men i Rangoon väntar alla på preliminära resultat som kan presenteras under kvällen.

Fakta: Valet i Burma

Militären har styrt Burma sedan 1962. 2011 infördes formellt en civil regering, men militären har fortsatt stor makt. Dagens val kan bli ett genombrott för demokratin och kring 30 miljoner av landets 52 miljoner invånare har rätt att rösta.

Nuvarande presidenten Thein Sein har tidigare varit general och premiärminister under juntans styre.

Fredspristagaren Aung Sang Suu Kyi, född 1945, hyllas som demokratihjälte och personifierar den politiska oppositionen. Hon satt tidigare i husarrest, men kampanjar nu för det mycket populära partiet NLD, som vann en jordskredsseger i valet 1990. Då vägrade militärjuntan lämna ifrån sig makten.

Suu Kyi kan dock inte bli vald till president, eftersom författningen förbjuder personer med utländska barn eller makar att inneha ämbetet.

Fakta: Alla får inte rösta

Drygt 30 miljoner av de 50 miljoner invånarna är röstberättigade i det historiska valet.

Av alla röstberättigade befaras mer än tio procent inte få rösta. Vissa grupper har inte rösträtt.

Det gäller den utsatta muslimska folkgruppen rohingya som är statslösa, människor i konfliktområden som Kachin och norra Shanstaten, migrantarbetare och flyktingar som befinner sig utomlands samt de som är politiska fångar.

Källa: Svenska Burmakommittén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Burma 2015

Mer i ämnet