Miljardären Pavel Durov 2017. Foto: Tatan Syuflana/TT

Telegramgrundaren Pavel Durov gripen i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske miljardären Pavel Durov, grundare av de stora sociala medie-apparna Telegram och VKontakte, har gripits i Frankrike.

Frihetsberövandet är enligt franska medier en del av ett verkställande av en husrannsakan. Detta i samband med en utredning kring hur Telegram modererat sitt innehåll.

Enligt franska myndigheter kan företaget genom bristande moderering och dess ovilja att samarbeta med rättsväsendet anses vara medskyldigt till drogförsäljning, människohandel, barnpornografibrott och bedrägeri, enligt den franska tv-kanalen TF1.

– Han har på sin plattform tillåtit oräkneliga brott att begås, säger en anonym utredare till kanalen.

Svaret: Absurda anklagelser

Ett dygn senare, på söndagskvällen, kommenterade Telegram gripandet. Enligt dem har Pavel Durov ”inget att dölja”.

”Det är absurt att hävda att en plattform eller dess ägare är ansvariga för missbruk av plattformen”, skriver de enligt Reuters och fortsätter:

”Telegram följer EU:s lagar, inklusive rättsakten om digitala tjänster. Dess moderering är i linje med industristandarden och förbättras löpande.”

Många användare i Asien

Telegram har närmare en miljard användare och är populärt framförallt i Asien, främst i Ryssland och Indien. Bland användarna finns allt från anonyma konton till myndigheter och journalister. SVT Nyheter har tidigare rapporterat att plattformen används av svenska gängkriminella för att rekrytera unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.