Flygplanen ska under de kommande åren ersätta tolv amerikanska F-16-plan som varit i drift sedan 1988.
Uttalandet från det thailändska flygvapnet anger inte hur många plan det handlar om eller budgeten för affären, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
Den thailändska regeringens slutgiltiga beslut väntas inom kort.
– Det är naturligtvis oerhört positivt för både Saab och Sverige och visar igen vilken kompetens som finns i Sverige för att ta fram världsledande stridsflygplan, säger Mattias Rådström, presschef på Saab.
– Det finns inget kontrakt eller någon beställning på stridsflyg i dagsläget från Thailand och vi ser nu fram emot att fortsätta våra diskussioner med det thailändska flygvapnet och de thailändska myndigheterna, säger han.
FMV: Ser fram emot samarbetet
Thailands flygvapen har tidigare köpt tolv stridsflygplan av modellen Jas Gripen C.
Chefen för Försvarets materialverks export, FMV, säger i en kommentar till SVT att de välkomnar beslutet.
”FMV välkomnar det thailändska flygvapnets val av JAS 39 E/F och ser fram emot att fortsätta samarbetet med Thailand.”
Försvarskoncernen Saab hade också en positiv handelsdag och aktien steg med drygt 1,1 procent.
Valde bort amerikanska F-16-plan
Valet har stått mellan Gripen och amerikanska F-16-plan. Det thailändska flygvapnet säger i ett uttalande att det tagit tio månader att överväga alternativen, enligt Reuters.
”Jas 39 Gripen E/F har förmåga att matcha den militära doktrinens efterfrågan och flygvapnets strategi”, står det i uttalandet.
Thailand är just nu i färd med att bilda en ny regering, politiken har under de senaste åren präglats av kupper, maktkamper och stora protester.
Efter militärkuppen 2014 anses militären i Thailand styra landet bakom kulisserna.
Svenska Freds: ”Ansvarslöst av Sverige”
Svenska Freds riktar skarp kritik mot den förestående affären. Organisationen påpekar att Thailand så sent som förra året klassades som en diktatur.
– Thailands demokratiska utveckling är oerhört skör och att säga ja till denna affär är att vara minst sagt optimistisk kring en utveckling som är långt ifrån stabil, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds i ett pressmeddelande.
– När planen levereras kan det återigen vara en militärdiktatur som tar emot dem, säger hon vidare.