Beslutet innebär att varje ukrainsk medborgare har rätt till fri skolgång, arbetstillstånd, sjukvård och ekonomiskt stöd i det EU-land de befinner sig. Rätten gäller i ett år med möjlighet till två års förlängning.
Alla länder utom Danmark enades 2001 om det så kallade ”direktivet om tillfälligt skydd” men det har aldrig använts. Det kom till efter kriget på Balkan på 1990-talet och gäller människor utanför EU i omedelbart behov av skydd på grund av krig eller andra kriser.
Väntas klubbas på ministermöte
Initiativet att aktivera direktivet kommer från EU-kommissionen, och frågan skickades igår ut via mejl till alla medlemsländer på en snabb remissrunda, en så kallad ”written procedure”, som används vid brådskande utrikesärenden.
Imorgon möts EU:s migrationsministrar på ett sedan tidigare planerat ministermöte och väntas då klubba igenom direktivet, men beslutet kan komma redan under onsdag eftermiddag. Sverige ställer sig bakom förslaget och kommer rösta för att direktivet aktiveras.
Enligt SVT:s källa med insyn i förhandlingarna kommer förslaget börja gälla omedelbart. Skyddet upphör att gälla den dag då EU bedömer att det är möjligt för människor att återvända till ursprungslandet.
När det lades fram på ett möte med EU:s inrikesministrar i söndags så var Danmark tveksamma till att införa denna kollektiva asyl. Danmarks migrationsminister Mattias Tesfaye tyckte att det var ”för tidigt”, enligt EU Observer.
I en tidigare version av den här artikeln stod det att Sverige varit tveksamma till att aktivera direktivet, enligt internationella medier, vilket dementeras av regeringen.