I 168 punkter på 120 sidor sammanfattas det som parterna gjorde en principuppgörelse om i december, men som man sedan dess bara delvis kunnat slutförhandla. Exempelvis innehåller utkastet EU:s syn på hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera, där Storbritannien fortfarande hoppas på någon annan sorts lösning. EU har även en annan syn än britterna på EU-domstolens framtida behörighet.
– Vårt utkast förvandlar vår principöverenskommelse till juridisk text. Inget i det här är en överraskning, betonar Barnier, som också trycker på att allt än så länge är preliminärt.
– Det här är bara ett utkast och från och med i eftermiddag kommer vi att diskutera det med medlemsstaterna.
”Fantasi och kreativitet”
En av nyckelpunkterna är gränsfrågan på Nordirland, där parterna som första alternativ fortfarande hoppas på en lösning via de förhandlingar om framtida relation mellan EU och Storbritannien som inleds senare i år.
EU vill dock ha garantier för att varken fredsavtalet i Nordirland eller nuvarande gränssystem ska bli lidande.
– Vi har använt fantasi och kreativitet för att hitta särskilda lösningar till de utmaningar som brexit orsakar för Långfredagsavtalet (fredsavtalet i Nordirland). Dagligt liv kring gränserna måste få fortsätta som i dag, säger Barnier, som kommer att träffa nordirländska ledare nästa vecka för att diskutera frågan.
Ny runda
Nästa vecka ska även en hel ny förhandlingsrunda hållas mellan Storbritannien och EU för att försöka komma vidare i diskussionerna om den övergångsperiod som britterna vill ha efter det formella utträdet den 29 mars 2019.
Än så länge är parterna fortfarande långt ifrån varandra.
– Våra tekniska diskussioner den här veckan har visat att det finns betydande åsiktsskillnader, konstaterar Barnier.
– För tillfället är det inte ens givet att det blir någon övergångsperiod.
May-tal på fredag
Från brittiskt håll betonas samtidigt att förhandlingarna fortfarande pågår.
– Under en förhandling kan man inte förvänta sig att båda sidor omedelbart kommer överens om allting. Vad som är helt klart är att både Storbritannien och EU är överens om att en övergångsperiod vore bra och att vi arbetar för en lösning i mars, sade en talesman för premiärminister Theresa May i går, enligt Reuters.
May själv väntas lägga ut den brittiska regeringens linje om de fortsatta förhandlingarna i ett tal på fredag.
Nordirländsk oro
I Nordirland finns samtidigt en stark oro över EU:s utkast bland de unionister som Mays regering bygger sin tunna parlamentsmajoritet på.
”Det här bryter fullständigt mot den uppgörelse som gjordes i december”, hävdade Jeffrey Donaldson, parlamentsledamot för unionistpartiet DUP, på Twitter redan inför dagens utkastspresentation i Bryssel.