Frank LaMere, hövding för Winnibagoindianerna, protesterar i Omaha, Nebraska. Foto: Erika Bjerström/TT

Urbefolkning på väg mot historisk seger

Uppdaterad
Publicerad

En ovanlig miljörörelse ser ut att gå mot en historisk seger i USA. Sida vid sida har veganer, biffdjursuppfödare, amerikanska indianer och cowboys slagits mot den planerade oljeledningen Keystone XL. Den nyvalda republikanskt dominerade kongressen röstar nu ja till oljeledningen men president Obama kommer att lägga sitt veto.

I sex år har Barack Obama vägrat säga huruvida han stödjer planerna på att låta det kanadensiska oljebolaget TransCanada dra en 2700 kilometer lång pipeline från Alberta i Kanada ner till den amerikanska gulfen i Texas.

Oljan utvinns ur tjärsand och frågan har utretts noga, överdrifterna i debatten har varit många från bägge sidor. Men när det amerikanska representanthuset i fredags röstade ja till planerna, en röstning som i dagarna kommer att följas av ett ja också från senaten kom ett besked från president Obama.

I ett uttalande från Vita Huset hette det att presidenten anser att oljeledningen är en så politiskt laddad fråga att den bör avgöras av presidenten, inte av kongressen, och att han inte ser att det finns tillräckliga vinster att låta oljeledningen löpa genom USA.

Tänker sju generationer framåt

Vi går längs Missourifloden i Omaha, Nebraska med Taylor Keen, en av Omahaindianernas religiösa ledare. Han pekar på isflaken som virvlar förbi och berättar hur viktig floden är för deras andliga traditioner. ”Omaha” betyder på Sioux ”mot strömmen”.

– Vi amerikanska indianer har varit tysta länge nu men nu är det dags att vi säger ifrån. En pipeline innebär att vi bygger fast oss i fossilenergin. Jag har lärt mig att varje viktigt beslut ska ses i ljuset av hur det påverkar sju generationer. Ser man på oljeledningen med det filtret så är det inte hållbart.

Underjordisk sjö förser med vatten

Nebraska är en politiskt sett  konservativ delstat och en oväntad plats för oppositionen mot Keystone XL. Men Nebraska har beskrivits som ett  ”Ground zero” för motståndet. Oavsett politisk tillhörighet har det uppstått en bred motståndsrörelse som värnar om dricksvattentäkterna, både ovan och under jord.

Under Nebraska löper Ogalla Aquifier, en av de största underjordiska sjöarna i USA som förser många delstater med vatten. Rädslan är stor vad som skulle hända vid ett läckage.

Jane Kleeb leder motståndet , hon är ordförande i ”Bold Nebraska”. För henne är det en stor seger att president Obama nu sagt att han kommer lägga sitt veto.

– Han gör det av tre skäl. För klimatfrågan, för att skydda våra lantbruk och för att skydda amerikanska indianers heliga landområden, säger hon när vi träffas.

”Skördarna kan minska med 30 procent”

I går höll oppositionen mot Keystone XL protester i alla delstater som där oljeledningen kommer att dra fram. Kritiken bygger också på att en pipeline kommer att underlätta transporten av stora mängder olja som utvinns ur tjärsand, för att oljan ska flyta bättre tillsätts benzen, säger Jane Kleeb, och utvinningen ur tjärsand är fylld av större miljöproblem än vanlig oljeutvinning.

– Vi vet att skördarna i Nebraska kan komma att minska med 30 procent på grund av klimatförändringarna, vi måste agera mot en infrastruktursatsning som bygger fast oss i oljeberoendet, säger hon.

”Tillfälligt jobb är bättre än inget”

Men ja-sidan anser att farhågorna är överdrivna och att oljetransporterna till Texas ändå kommer ske fast på andra sätt om inte ledningen byggs. De pekar också på att tusentals nya byggjobb kommer att skapas, även om de första prognoserna att det skulle handla om 42 000 arbetstillfällen har tonats ned.

– Ett tillfälligt jobb är bättre än inget jobb om man är arbetslös , och oljeledningen kommer skapa en rad indirekta arbetstillfällen där den dras fram genom landet, säger Matt Litt, chef för American For Prosperity i Nebraska.

Han säger också att miljöriskerna med läckor är överdrivna och att detta kommer bli den mest välbyggda oljeledningen någonsin.

Ja-sägare: Struntar i vanliga amerikaner

Det här är också den första stora kraftmätningen mellan den nyvalda, republikanskt dominerade kongressen och president Obama. Att Obama tänker köra över de folkvalda har lett till en enorm politisk debatt här i USA.

Klimatengagerade amerikaner menar ambition att lotsa ett nytt globalt klimatavtal i hamn under 2015 hade omintetgjorts om han stödde oljeledningen. Ja-sägarna säger att presidenten med sitt veto visar att han struntar i vanliga amerikaners behov av nya arbetstillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.