Den amerikanska insatsens syfte var att rikta in sig på IS-ledare för att störa gruppen i planeringen och utförandet av attacker mot civila i Irak, Arkivbild. Foto: Samya Kullab

USA: 15 IS-terrorister dödade i räd i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska styrkor, tillsammans med irakiska säkerhetstjänsten, har dödat 15 IS-medlemmar i en räd i västra Irak, skriver USA:s militära ledningscentral för Mellanöstern på X.

I ett inlägg på X skriver ledningscentralen, Centcom, att räden genomfördes tidigt natten mot torsdag.

15 personer tillhörande terrorrörelsen Islamska staten dödades. I samband med räden ska militären också hittat flera vapen, granater och explosiva självmordsbälten, skriver Centcom på X.

Inga civila verkar ha kommit till skada, enligt Centcom.

Riktad insats mot ledare

Insatsens syfte var att rikta in sig på IS-ledare för att störa gruppen i planeringen och utförandet av attacker mot civila i Irak, men också amerikanska medborgare och USA:s allierade i området.

”IS är ett fortsatt hot mot regionen, våra allierade och vårt hemland. US Centcom tillsammans med Irak kommer fortsätta att aggressivt jaga dessa terrorister” skriver Centcom i inlägget.

Iraks militär uppger att viktiga IS-ledare är bland de döda, skriver AP.

Amerikanska soldater skadade

I samband med räden ska minst sex soldater ha skadats, skriver NBC. Inga av skadorna bedöms livshotande, men flera ska ha fått potentiella hjärnskakningar och minst en ska ha fått skador utanpå kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.