USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gav beskedet att USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter, bland annat med hänvisning till den orättvisa hållning man anser att rådet har gentemot Israel och dess ledare Benjamin Netanyahu (till höger bredvid Donald Trump) Foto: TT

USA bekräftar: Lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter, det bekräftar landets FN-ambassadör Nikki Haley tillsammans med USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande. En av anledningarna är Israel-Palestina-konflikten, som USA anser att rådet hanterar på ett partiskt sätt.

Redan tidigare hade indikationer kommit om att USA bestämt sig för att lämna rådet. Orsaken: USA uppskattar inte hur Israel behandlas i FN:s råd för mänskliga rättigheter. FN-ambassadören Nikki Haley bekräftade utträdet sent på tisdagskvällen svensk tid.

Människorättsrådet innehåller många ”likasinnade länder som är ovilliga att på allvar utmana status quo”, enligt Haley.

Kan tänka sig komma tillbaka

Hon lämnade beskedet tillsammans med USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Under pressträffen förklarade Haley att hon redan för ett år sedan hade ställt ett ultimatum i frågan: USA skulle komma att lämna rådet om inte dess ”kroniskt anti-israeliska partiskhet” försvann.

FN:s råd för mänskliga rättigheter skulle endast kunna räkna med USA som medlem om ”nödvändiga reformer vidtogs”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Så har inte skett, menar USA. Haley beklagar i ett uttalande bland annat det faktum att Kina, Kuba och Venezuela tillåts vara en del av rådet, länder som hon påpekar misstänks för återkommande brott mot mänskliga rättigheter.

– Jag vill göra det kristallklart att detta steg inte är ett avsteg från våra (USA:s) åtaganden kring mänskliga rättigheter, säger Nikki Haley.

Hon säger vidare att USA ”med glädje skulle återvända” till FN-rådet om det reformeras.

HRW-chefen kritisk

Kenneth Roth, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, säger att Donald Trumps USA tycks värdera en sak högre än alla andra:

– FN:s människorättsråd har spelat en viktig roll i länder som Nordkorea, Syrien, Myanmar (Burma) och Sydsudan, men allt Trump tycks bry sig om är att försvara Israel.

Rådet instiftades år 2006. USA anslöt under president Barack Obama år 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.