USA anser också att utkastet, som Kuwait tagit initiativet till, missar att lägga skulden för våldet på islamiströrelsen Hamas.
– Terrorgruppen Hamas bär i första hand ansvaret för de vidriga livsvillkoren i Gaza, sade Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör, inför omröstningen.
Hon varnade även europeiska länder och andra i rådet för att stödja Kuwaits förslag.
Omröstningen sköts upp i torsdags och hölls i stället på fredagskvällen svensk tid. Tio av säkerhetsrådets femton medlemmar röstade för förslaget, och endast USA röstade emot. Fyra länder, bland dem Storbritannien, lade ner sin röst.
Wallström beklagar
Bland dem som röstade för utkastet fanns Sverige. Utrikesminister Margot Wallström beklagar i en skriftlig kommentar att resolutionen inte antogs.
”Det är mycket viktigt att säkerhetsrådet tar sitt ansvar för att bidra till en lösning av konflikten, så att vi kan nå det världssamfundet så länge har strävat efter: en tvåstatslösning, där Israel och Palestina lever sida vid sida i fred och säkerhet. Sverige kommer att fortsätta att göra vad vi kan för att bidra, politiskt, ekonomiskt och på andra sätt, för att tvåstatslösningen ska kunna bli verklighet”, skriver hon.
För att antas av säkerhetsrådet krävs nio ja-röster, och att inget av de fem permanenta länderna lägger in sitt veto.
Nej till USA:s utkast
Kuwait presenterade det första utkastet för två veckor sedan. I den versionen uppmanades till en internationell skyddsinsats för palestinierna i samband med demonstrationerna vid gränslinjen mellan Gazaremsan och Israel.
I den senaste versionen hade formuleringarna mildrats. Där uppmanades till ”övervägande av åtgärder för att garantera säkerhet och skydd” av palestinska civila. Dessutom uppmanades FN:s generalsekreterare António Guterres att komma med en rapport om en eventuell ”internationell skyddsmekanism”.
USA hade presenterat ett eget utkast till resolution som krävde att Hamas och Islamiska jihad ”upphör med all våldsam aktivitet och provokativa handlingar, även längs gränsstängslet” mellan Israel och Gaza. Detta röstades ned av säkerhetsrådet.