Protestera mot USA:s inblandning i Mellanöstern hölls under lördagen på Times Square i New York. Foto: Peter Foley/EPA/TT

USA dementerar truppförflyttning ut ur Irak

Uppdaterad
Publicerad

Dödandet av iranske generalmajoren Qassem Soleimani har lett till krav om att USA lämnar Irak. Ett brev från USA:s militär till den irakiska uppgavs ha annonserat just en sådan sorti, men efter viss förvirring uppges det nu ha varit ett ofärdigt utkast som skickats av misstag.

– Det har inte fattats något beslut över huvud taget att lämna Irak, säger USA:s försvarsminister Mark Esper.

USA:s dödliga flygbombning mot iranske generalmajoren Qassem Soleimani i Irak har väckt stor irakisk ilska. Under måndagen rapporterade internationella medier att USA:s militär, i ett brev till sin irakiska motpart, meddelar att man nu ”omförflyttar” styrkor ut ur landet, i enlighet med irakiska politiska krav.

Det fanns bara ett problem: något sådant beslut har inte fattats, enligt Pentagon. Brevet var förvisso äkta men det var ett ofärdigt utkast som skickats av misstag, enligt amerikanska generalen Mark Milley.

– Det var illa formulerat och antyder ett tillbakadragande. Det är inte vad som händer, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Försvarsministern: Inget sådant beslut

Strax dessförinnan gick amerikanske försvarsministern Mark Esper ut och dementerade uppgifterna om att USA var på väg ur Irak.

– Det har inte fattats något beslut över huvud taget att lämna Irak, säger Esper enligt Reuters.

– Jag vet inte var det där brevet är för något... Vi försöker få klarhet i vart det där kommer ifrån och vad det är. Men det har inte fattats något beslut att lämna Irak, punkt slut.

Beskriver helikoptertransporter

Att utkastet faktiskt författats och också skickats kan förklara att flera internationella medier, inklusive Reuters och Washington post, rapporterat att man bekräftat dess äkthet.

Utkastet var undertecknat William H. Seely III, befälhavande general för insatsen i Irak. I det beskrivs bland annat planer på att med helikopter förflytta trupper över Bagdad, och senare lämna landet i enlighet med önskemål från Iraks parlament och premiärminister.

”När vi börjar genomföra denna nästa fas av operationer, så vill jag åter betona att värdet av vår vänskap och vårt samarbete. Vi respekterar ert självständiga beslut att beordra vårt utträde”, slutar meddelandet som enligt USA alltså inte var färdigt att skickas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.