Enligt The Guardian, som kommit över en serie mejl från anställda på Natural Resources Conservation Centre (NRCS), en division av jordbruksdepartementet som ansvarar för skydd av lantbruksmark, har direktören Bianca Moebius-Clune försett sina anställda med en lista på termer som bör undvikas och vilka termer de bör ersättas med.
Ordet ”klimatförändringar” står på ”undvik”-listan. I stället uppmanas de anställda att använda ordet ”extremväder”. ”Anpassning till klimatförändringar” ska ersättas med ”motståndskraft mot extremväder/intensiva väderhändelser”.
”Var god uppmärksamma er personal”
”Det har klarlagts att en av de förra administrationernas prioriteringar inte ligger i linje med den nuvarande administrationens. Den prioriteringen är klimatförändringar. Var god besök er personal och uppmärksamma dem på detta perspektivskifte på chefsnivå”, skrev NRCS programchef Jimmy Bramblett i ett mejl till högt uppsatta anställda på myndigheten den 24 januari, bara dagar efter att Donald Trump svors in.
En anställd ska ha svarat ”jag skulle vilja veta vilka termer som är korrekta att använda i stället för klimatförändringar och allt som har med kol att göra... jag vill säkerställa att jag använder korrekt och godkänd terminologi”. En annan menade att ”vi skulle föredra att behålla det språkbruk vi har” för att bevara ”arbetets vetenskapliga integritet”.
LÄS MER: SVT:s Erika Bjerström: Trump på kollisionskurs med resten av världen
”Ingen eller mycket begränsad effekt”
”Detta är ytterligare ett bevis för Trumpadministrationens fullständiga förakt för sanning och djupt rotade kortsiktighet och egoism. Samma dag som denna censur av statsanställdas ansvar och yttrandefrihet landar en av de viktigaste vetenskapliga klimatrapporterna på President Trumps bord, nämligen den amerikanska nationella utvärderingen av klimatläget. Den är dyster, och pekar på klimatförändringar redan idag, med sociala och ekonomiska konsekvenser. Den visar entydigt att USA skadar sig självt genom att fortsätta släppa ut växthusgaser” skriver Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, i en kommentar till SVT Nyheter.
Rockström tror att motståndet mot Trumps klimatpolitik inom USA är för stort för att beslutet ska kunna få någon verklig effekt.
”Trump, genom att försöka trolla bort verkligheten, blottar sig själv som den nakne kejsare han verkligen är. Trösten är att USA har för många duktiga tjänstemän i statsförvaltningen, för många bra myndigheter, för många duktiga forskare, och framför allt för många medborgare – närmare 70 procent – som tar klimatfrågan på allvar, att vi med stor säkerhet kan säga att han kommer misslyckas. Censuren får säkert ingen eller mycket begränsad effekt.”