Tiktok, vars moderbolag är kinesiska Bytedance, har mött en ökad oro i väst de senaste månaderna. Tiktok erkände i november att vissa av företagets anställda i Kina kan komma över data från användare, men hävdar att kinesiska staten inte har någon som helst tillgång till informationen.
”Reflektera över säkerheten”
På måndagen meddelade Kanada att appen Tiktok förbjuds på alla arbetstelefoner hos statsanställda, då appen anses utgöra ”en oacceptabel risk för integritet och säkerhet”, rapporterar TT. Appen ska raderas senast på tisdagen och den federala regeringen ska blockera möjligheten att ladda ner den.
– Jag misstänker att när regeringen tar det betydande steget att berätta för alla federala anställda att de inte längre kan använda Tiktok på sina arbetstelefoner så kommer många kanadensare, från företag till privatpersoner, att reflektera över säkerheten för sin egen data och kanske göra egna val, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
USA:s federala myndigheter
Även Vita huset meddelade på måndagen att anställda har 30 dagar på sig att radera appen. I fjol antogs lagen som förbjuder appen på enheter som används av anställda hos federala myndigheter, och vissa politiker försöker få till stånd ett förbud för appen i hela USA.
Också i EU
Även EU-parlamentet bannlyser Tiktok, meddelar de på tisdagseftermiddagen. Av säkerhetsskäl förbjuds anställda att använda appen – både på jobbtelefoner och på privata telefoner som är kopplade till jobbmejl eller andra arbetsverktyg.
I förra veckan meddelade också EU-kommissionen och Europeiska unionens råd att appen förbjuds hos de anställda. EU-kommissionen har uppmanat sin personal att radera appen senast den 15 mars.
Även i Sverige har personal på regeringskansliet uppmanats att radera Tiktok.