Genombrottet kom efter ett långt dödläge i de utdragna förhandlingarna mellan Republikanerna och Demokraterna. Sent i fredags valde finansminister Janet Yellen att förlänga fristen till 5 juni.
USA:s president Joe Biden hyllar det preliminära avtalet om att höja landets skuldtak på 31 400 miljarder dollar och kallar det ”ett viktigt steg framåt”.
– Överenskommelsen representerar en kompromiss, vilket innebär att inte alla får vad de vill ha, säger han i ett uttalande på söndagsmorgonen.
Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari – det här är skuldtaket
USA har en lagstadgad begränsning för hur mycket staten får låna. Taket infördes i samband med första världskriget. Att köpa obligationer, alltså att låna ut pengar till staten, beskrevs då som en patriotisk handling. USA är världens största ekonomi, men har i princip varit skuldsatt sedan landets födelse. Så har det fortsatt, och landet finansierar sig genom lån.
De ursprungliga skulderna kom från frihetskriget på 1700-talet och åtaganden mellan de 13 första delstaterna som bildade USA.
Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.
Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.
Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.
Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.