Testet utfördes ”tidigare den här månaden” skriver försvarstidningen Defense One som är nära knuten till försvarshögkvarteret Pentagon. Bombplanen släppte två attrapper av de så kallade B61-bomberna, som är taktiska kärnvapen och förvaras på flygbaser i Europa.
Enligt den amerikanska kärnsäkerhetsmyndigheten NNSA var testet framgångsrikt. Det handlade om att testa vapnens pålitlighet, precision och prestanda. Attrapperna hade inga kärnstridsspetsar.
– B61 är ett kritiskt element av USA:s kärnvapentriad och utökade avskräckning, säger generalen Michael Lutton i ett pressmeddelande från NNSA.
Rysk storövning
I veckan inleddes den stora civilförsvarsövningen i Ryssland där 40 miljoner civila och 200.000 räddningsarbetare är inblandade. Tidningen Defense One pekar på ett samband mellan den ryska storövningen och att amerikanska myndigheter offentliggör testet av kärnvapenattrapperna just nu.
Samtidigt betonar tidningen att USA satsar stora resurser på att modernisera sina kärnvapen. Det handlar bland annat om att ta fram en ny version av B61-bomberna.
Enligt tidigare uppgifter i SVT finns 180 till 200 av USA:s B61-bomber i fem länder i Europa.
Taktiska kärnvapen kan användas i nya situationer
Den nya generationens B61-bomb rapporteras vara mer träffsäker och ha mindre laddning än den tidigare versionen. De ska därmed kunna användas i situationer som idag är helt otänkbara eftersom de uppges vara mycket träffsäkra och skadorna kan begränsas.
– Det skapar nya användningsområden i ett krig. De kan användas som taktiska kärnvapen. Då kan militära planerare använda vapnen i situationer som de inte skulle göra idag eftersom de kan begränsa den oavsiktliga skadan, har Shannon Kile tidigare sagt till SVT. Han är chef för Sipris kärnvapenprojekt.
Prislappen för USA:s nya kärnvapen beräknas bli 3.000 till 3.800 miljarder kronor de närmaste 20 åren. Då innefattar det kärnvapen på land, till havs och i luften. Den svenska budgeten till försvar och krisberedskap är 50 miljarder kronor nästa år.